Japonska podmornica ob izplutju trčila v tovorno ladjo

by Urednik

VIDEO: RAZVRSTITEV DRŽAV PO ŠTEVILU PODMORNIC

V ponedeljek, 8. februarja 2021, se je nenavaden incident zgodil v Tihem oceanu v bližini rta Ashizuri na japonskem jugozahodnem otoku Shikoku (približno 27 nm stran), potem ko je japonska dizelsko-električna podmornica razreda soryu ob izplutju na površje trčila v trgovsko ladjo.

V nesreči so se poškodovali trije podmorničarji, na podmornici pa je bilo kar nekaj vidnih poškodb – na delu trupa in na stolpu, kjer sta polomljena krmilna krilca, poškodovan teleskop in drugi komunikacijski sistemi.

Ker je bil zaradi trka poškodovan komunikacijski sistem podmornice, ki je nameščen na stolpu, posadka nekaj ur ni mogla prijaviti nesreče, dokler niso bili dovolj blizu obale, da so lahko poklicali pomoč z mobilnimi telefoni. Na drugi strani posadka trgovske ladje sploh ni zaznala trka in je zanj izvedela šele ob klicu obalne straže.

Japonska mornarica ni identificirala tovorne ladje, vendar je televizija NHK poročala, da gre za v Hongkongu registrirano ladjo za razsuti tovor Ocean Artemis, ki je približno 17-krat večja od podmornice razreda soryu in je v času nesreče peljala 90.000 ton železa v pristanišče Okayama na zahodu Japonske.

Podobno nesreča se je zgodila leta 2001, ko je podmornica ameriške mornarice USS Greeneville trčila v majhno japonsko ribiško ladjo Ehime Maru, v nesreči pa je umrlo devet ljudi. Ameriška vlada je pozneje Tokiu plačala 11,4 milijona dolarjev odškodnine.

Razvrstitev držav po številu podmornic

V spodnjem videoposnetku je število podmornic po posameznih državah uporabnicah. Na prvih mestih ni sprememb, najštevilčnejšo podvodno floto imajo Kitajska, ZDA in Rusija. Presenetljivo velike podmorniške flote imajo Azijske države: Južna Koreja, Japonska in Severna Koreja …

Pripravil: A. Knific, B. Knjific, foto: YouTube

Povezani članki