Japonska splavila prvo podmornico razreda taigei

by Urednik

KREPITEV JAPONSKE PODMORNIŠKE FLOTE

Japonska je pred dnevi razkrila novo podmornico z imenom Taigei razreda taigei za katero načrtujejo, da jo bodo Japonske pomorske samoobrambne sile vključile v svojo floto marca 2022.

Slovesnost ob splavitvi prve podmornice razreda taigei, od skupaj vsaj 7 načrtovanih, je potekala v ladjedelnici v zahodni japonski prefekturi Hyogo. Glede na poročilo se ga je udeležilo približno 150 ljudi, med njimi tudi japonski obrambni minister Nobuo Kishi in poveljnik Japonskih pomorskih samoobrambnih sil Hiroshi Yamamura.

Nova japonska 3.000 tonska podmornica v dolžino meri 84 metrov (275 čevljev) in v širino 9,1 metra (30 čevljev). Sprejme lahko do 70-člansko posadko. Podmornico gradi podjetje Mitsubishi Heavy Industries Ltd., državo pa bo stalo približno 76 milijard jenov (720 milijonov dolarjev). Jurišne podmornice razreda taigei imajo od površinskega zraka neodvisen dizelsko-električni pogon in veljajo za naslednice podmornic razreda soryu. Japonska načrtuje skupaj vsaj 7 podmornic tega razreda, 4 so že naročili in so v izgradnji.

Japonska v okviru programa nacionalne varnosti iz leta 2010 povečuje svojo floto podmornic. Trenutno Japonske pomorske samoobrambne sile upravljajo z devetimi 2.750 tonami podmornic razreda oyashio in enajstimi 2.950 tonskimi razreda soryu, katerim se bo naslednje leto pridružila še ena.

Poročilo je razširitev flote povezalo zlasti z varnostnimi grožnjami, povezanimi s Kitajsko, ki je bila omenjena tudi v japonski Beli knjigi o obrambi leta 2018. Tokio je prepričan, da je Peking začel obsežno krepiti svoje vojaške zmogljivosti v Vzhodnem Kitajskem in Južnokitajskem morju ter načrtuje razširitev območja svojih letalskih in pomorskih vojaških operacij v regiji. Kitajska je izjave zavrnila kot neutemeljene in neodgovorne.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki