Japonski demonstrator lovca 5. generacije X-2 shinshin na preizkušnjah

by Urednik

MITSHUBISHIJEV X-2 ČAKA NA PRVI POLET

Mitsubishijev demonstrator tehnologije lovca naslednje generacije X-2 (projekt ATD-X) izvaja preizkusne vožnje po letališki stezi in se tako pripravlja na vzlet v naslednjih tednih. “Preizkušnje kažejo dobro,” zatrjujejo v japonski Agenciji za nabave in logistiko (ATLA).

Med testiranji prototipa japonskega »nevidnega« lovca Mitsubishi X-2 shinshin so opravili še nekaj manjših prilagoditev, sicer pa opravljajo sprotne podrobne preglede. Prvi polet je bil nekajkrat odložen, nazadnje so ga načrtovali za prejšnji mesec (februar). Po prvem poletu v tem mesecu (marec) naj bi z X-2 opravili še vrsto naslednjih tako v letu 2016 kot v prihodnjih letih. Primarna bodo preizkušanja stealth tehnologij (radarska slaba zaznavnost), zatem usmerjenega (vektorskega) potiska, najsodobnejših senzorjev in podatkovnih povezav. Demonstratorja tehnologije lovca naslednje generacije Japonci ne bodo prelevili neposredno v prihodnje bojno letalo, bolj jih zanima ustreznost know-howa in pridobivanje izkušenj z novimi tehnologijami za konstruiranje dejanskega bojnega letala s katerim naj bi zamenjali sedanje Mitsubishijeve lovce domače proizvodnje F-2.

Več o tem demonstratorju – letalu X-2 / ATD-Xi lahko preberete v Reviji Obramba  marec 2016: V pričakovanju krstnega poleta japonskega lovca 5. generacije – Tehnološki demonstrator ali samo lovec prve bojne črte?

Pripravil: B. Knific, foto: Alert5, YouTube

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki