Je prodaja lovcev F-15 Katarju vezana na nakup potniških letal Boeing?

by Urednik

BOEING JE KATARJU PRODAL LOVCE F-15 IN POTNIŠKA LETALA 787 TER 777

Nedavna odločitev Bele hiše, da Katarju proda lovce F-15, je kot kaže povezana tudi s katarskim nakupom komercialnih potniških letal ameriškega proizvajalca Boeing v vrednosti okoli 18,6 milijarde dolarjev, trdijo nekateri ljudje, ki naj bi sodelovali pri dogovoru.

Kot smo že pred tedni poročali, sta ZDA in Katar 28. septembra 2016 podpisala pogodbo za dobavo 36 bojnih letal Boeing F-15E strike eagle, z možnostjo dokupa dodatnih 36 letalnikov, kar bi pomenilo posel vreden okoli 4 milijarde dolarjev. Novica je skorajda presenetila poznavalce, saj je Katar pred meseci naročil 24 večnamenskih lovcev Dassault rafale ter imel do sedaj v svoji bojni floti le lovce francoskega porekla (Ameriška lovska letala za Katar, Bahrajn in Kuvajt).

Izrael se je oglasil takoj po objavi katarskega naročila letal F-15, vendar so jim Američani odgovorili, da želijo z oboroževanje zalivskih držav pripomoči k stabilnosti v regiji in omogočiti interoperatibilnost z ameriško vojaško opremo, kar naj bi pripomoglo pri reševanju morebitnih kriz (oz. vojaških posredovanj). Katarsko naročilo je hkrati omogočilo tudi nadaljnjo proizvodnjo lovcev Boeing F-15, potem ko je bila proizvodna linija v St. Louisu v Missouriju v nevarnosti, da se po 40-ih letih zaustavi.

Kot kaže pa so se razlogi za ameriško prodajo lovcev Boeing F-15E strike eagle Katarju skrivali še nekje. V medijih so 7. oktobra 2016 objavili novico, da se je letalska družba Qatar Airways odločila za nakup 30 potniških letal Boeing 787-9 dreamliners in 10 letal Boeing 777-ER v vrednosti 11,7 milijarde dolarjev, ob tem pa podpisali še pismo o nameri za nakup 60 letal Boeing 737 MAX 8 v vrednosti dodatnih 6,9 milijarde dolarjev. Ray Conner, predsednik in izvršni direktor Boeingovih komercialnih letal, je dejal, da bo posel vplival na več kot 100.000 delovnih mest po vseh ZDA.

Zanimivo je tudi, da so nekateri ameriški uradniki “razkrili”, da so ZDA objavo poslov s Katarjem za javnost zadržali (in še dobrih 10 dni počakali), vse do objave o povišanju ameriške vojaške pomoči Izraelu (Izrael bo dobil vsaj 38 milijard USD ameriške vojaške pomoči).

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki