Ameriška lovska letala za Katar, Bahrajn in Kuvajt

by Urednik

ZALIVSKE DRŽAVE KUPUJEJO AMERIŠKE LOVCE F-15, F-16 IN F/A-18

Ameriško zunanje ministrstvo je v zadnjih dneh septembra 2016 odobrilo prodajo Boeingovih lovcev F-15, F-16 in F/A-18 na Bližnji vzhod – v Katar, Bahrajn in Kuvajt. Nad prodajo ameriških lovskih letal pa so zaskrbljeni v Izraelu, kjer se bojijo da bodo izgubili vojaško »nadvlado« v regiji.

Izraela nasprotuje predvsem prodaji lovcev F-15, po besedah ameriških senatorjev, zaradi katarskega podpiranja ekstremnih sunitskih islamskih organizacij. Na drugi strani pa ne nasprotujejo ameriški prodaji novih bojnih letal Kuvajtu.

Ameriške oblasti upajo, da bo oboroževanje zalivskih držav pripomogla k stabilnosti v regiji in omogočila interoperatibilnost z ameriško vojaško opremo, kar naj bi pripomoglo pri reševanju morebitnih kriz (oz. vojaških posredovanj), ko se pojavijo. Na drugi strani pa je Katarsko naročilo omogočilo nadaljnjo proizvodnjo lovcev Boeing F-15, potem ko je bila proizvodna linija v St. Louisu v Missouriju v nevarnosti, da se po 40-ih letih zaustavi.

Katarske letalske sile bodo dobile 72 bojnih letal Boeing F-15E strike eagles. Pogodba določa, da bo Katar najprej kupil 35 letal, z možnostjo naročila dodatnih 36, za katere naj bi Katarci skupaj odšteli okoli 4 milijarde dolarjev. Katarski piloti trenutno letijo s francoskimi lovci mirage 2000 5EDA (skupaj 9) in lahkimi jurišniki alpha jet (skupaj 6), naročenih pa imajo še 24 večnamenskih lovcev Dassault rafale. Za usposabljanje uporabljajo 3 dvosedežne lovce mirage 2000 5DDA in 2 turbopropelerski letali Pilatus PC-21, še 24 pa jih imajo naročenih.

Kraljeve bahrajnske letalske sile bodo dobile dodatnih 19 lovcev F-16, vrednost posla pa ni znana. Bahrajn ima trenutno v svoji floti 15 lovcev F-16C, 4 dvosedežne F-16D in 12 lovcev F-5 (4 so namenjeni trenaži).

Kuvajt pa se je odločil za nakup do 40 Boeing F/A-18E/F super hornets za katere naj bi odšteli okoli 3 milijarde dolarjev. V prvi seriji bodo dobili 28 super honetov, z možnostjo nakupa dodatnih 12 letal tega tipa. Kuvajtske letalske sile imajo sicer v svoji floti že 39 lovcev F/A-18C/D (7 trenažnih različic), naročili pa so tudi že 28 evropskih lovcev Eurofighter typhoon (tranche 3A).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki