John Kerry: »Lahko bi sestrelili ruske Su-24«

by Urednik

ODMEVI PO INCIDENTU PRELETAVANJA RUSKIH SU-24 NAD AMERIŠKIM RUŠILCEM DONALD COOK

Ameriški rušilec Donald Cook  (DDG-75) razreda Arleigh Burk je imel polno pravico sestreliti ruski lovski bombnik Su-24, ki se mu je 12. aprila 2016 preveč približal v Baltskem morju, je izjavil ameriški državni sekretar za obrambo John Kerry

»Takšno vedenje obsojamo, je nerazumno in provokativno ter nevarno. Skladno s pravili vodenja bojnih delovanj, bi jih lahko (ruska letala) sestrelili,« navajajo izjavo Kerryja agencija Associated Press. Kerry je v izjavi še poudaril, da ZDA ne bodo dovoljevale »zastraševanja na odprtem morju« ter dodal, da so stališče o nevarnosti podobnih manevrov posredovali ruski strani. Ruski lovski bombniki Su-24 so namreč 12. aprila 2016 večkrat obleteli ameriški rušilec Donald Cook (DDG-75) razreda Arleigh Burke v nevtralnih vodah Baltskega morja, kjer sta imeli skupno vajo Ameriška in Poljska mornarica.

Poročajo tudi, da so ob tem incidentu ruskega veleposlanika v Varšavi Sergeja Andrejeva poklicali na Ministrstvo za zunanje zadeve Poljske, na palubi ameriškega rušilca je bil namreč tudi poljski helikopter SH-2G (med pripravo na vzlet).  Rusko obrambno ministrstvo pa ob komentiranju ameriških navedb o nevarnem obletavanju  navaja, da so ruski piloti Su-24 »spoštovali vse varnostne ukrepe«.

Zanimivo pa je razmišljanje upokojenega ameriškega častnika Ricka Hoffmana, ki ga povzema ga ruski Vzgljad.  Hoffman je pojasnil, zakaj je posadka ameriškega rušilca Donald Cook ostala »mirna« ob preletih ruskih lovskih bombnikov na Baltiku. Kot pravi, niso na rušilcu odprli ognja na ruski letali, ker v teh manevrih posadka ni občutila prave grožnje.

»Nismo v vojni z Rusijo. Ne moreš ubijati ljudi, samo zaradi tega, ker te živcirajo. Ko posadka vidi letalo in prepozna, da je neoboroženo, nima razloga za odpiranje ognja,« pojasnjuje Hoffman.

Videoposnetek preletavanja si lahko ogledate v spodnjem prispevku, prav tako tudi podoben incident, ki se je mornarjem na istem rušilcu zgodil že pred dvema letoma v Črnem morju.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

SORODNE NOVICE:

Ruska lovska-bombnika Su-24 preletavala ameriški rušilec USS Donald Cook

Dva ruska lovska-bombnika Su-24 sta v Črnem morju 12-krat preletela nebo v bližini ameriškega rušilca USS Donald Cook.

VIDEO: Ruski lovski bombnik Su-24 na Baltiku preletaval ameriški rušilec

V teh dneh so ruska bojna letala nekajkrat preletela ameriškega rušilca Donald Cook (DDG-75), ki je tako že drugič po aprilu 2014 bil priča preletavanju ruskih lovskih bombnikov Su-24.

Povezani članki