Južnokorejska ladja “streljala“ na severnokorejske patruljne čolne

by Urednik

NOV INCIDENT MED SEVERNO IN JUŽNO KOREJO

Južnokorejska mornarica v torek, 19. maja 2014, izstrelila opozorilne strele na tri severnokorejske patruljne čolne, ki so “zašli“ v teritorialne vode Južne Koreje ob spornih otokih Yeonpyeong v Rumenem morju.

Incident, v katerem so odjeknili le opozorilni streli, se je zgodil okoli 16.00 ure po lokalnem času. Ladje mornarice iz Severne Koreje so se vrnile na sever, potem ko je južnokorejska vojaška ladja izstrelila deset opozorilnih strelov , je sporočil predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Severna mejna črta (NLL – Northern Limit Line, na sliki desno), katero so preplule severnokorejske ladje,  se razteza od zahodne obale južnokorejskega polotoka v Rumenem morju in označuje pomorsko mejo med obema državama. Določili so jo Združeni narodi po korejski vojni, ki je trajala od leta 1950 (Napad Severne na Južno Korejo) do leta 1953. Na strani Južne Koreje so bile takrat države članice Združenih narodov, predvsem ZDA in Japonska, ki sta tudi sodelovali v spopadih, na strani Severne Koreje pa Kitajska in Japonska. Tako tudi ne čudi, da določitve te meje Severna Koreja ne prizna.

Pripravil: A. Knific, foto: Fars News, Wikipedija

Topništvo - Severna Koreja

“Kazanje mišic” Severne in Južne Koreje

03/04/2014

Povečane napetosti med Severno in Južno Korejo – obe državi izvajata vojaške manevre z artilerijskim orožjem ob sporni meji v Rumenem morju.

Povezani članki