Kakšen naj bi bil napad Američanov na Sirijo?

by Urednik

AMERIŠKI VOJAŠKI ANALITIK O MOREBITNEM AMERIŠKEM NAPADU SIRIJE

Če se predsednik ZDA Donald Trump odloči za uporabo sile v Siriji v povračilo za “kemični napad” v Doumi, bo moral Washington izvesti močnejši udar kot pred letom dni, meni strokovnjak na Centra za novo ameriško varnost Nicholas Geras.

Ameriški strokovnjak v članku v reviji “Foreign Policy” navaja, da ameriški  izstrelki lani v napadu na letalsko oporišče Šajrat niso dosegli želenega učinka – sirska vojaške letala so lahko vzletala z letališča že nekaj ur po napadu.

Poleg tega – trdi Geras –  so sirske “zaloge kemičnega orožja” ​​ ostale nedotaknjene in vladne sile naj bi jih še naprej uporabljale.

“Da bi Bašarju al Asada prizadejali veliko škodo in bi bilo Trampovo sporočilo jasnejše, bodo morale ZDA napasti več ciljev hkrati, da bi oslabile vojaške zmogljivosti sirske vojske, “je dejal Geras.

Po mnenju strokovnjakov naj bi bili cilji ameriških raketnih napadov vojaški objekti na vzhodu in zahodu Sirije. Mediji so že pred tem poročali, da se dva ameriška rušilca približujeta Sredozemskem morju.

Zahod je obtožil Damask za domnevni napad s kemičnim orožjem v sirskem mestu Doumi. Moskva je zanikala  informacije o klorovi bombi, ki naj bi jo odvrgla sirska vojska. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so trditve o uporabi bojnih strupov, ki naj bi jih uporabila sirske vojske, zgolj obrekovanja,, sprožili  pa so jih s ciljem zaščite teroristov in kot opravičilo za možen povračilni napad na Sirsko vojsko.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki