Kalina – nova ruska podmornica 5. generacije

by Urednik

NOVE RUSKE PODMORNICE BREZ JEDRSKEGA POGONA

Rusija razvija novo dizelsko-električno podmornico 5. generacije, ki bo imela od zraka neodvisen pogonski sistem. Novi razred so poimenovali kalina, v Ruski mornarici pa naj bi nasledil razred dizelsko-električnih podmornic lada (projekt 677), ki je nasledil razred kilo.

“Rusija trenutno razvije konvencionalno podmornico pete generacije poimenovano projekt kalina, ki bo opremljen z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom (AIPP),” je dejal ruski admiral Viktor Čirkov konec marca. “Naša industrija je obljubila, da bo razvila sistem AIPP do leta 2017, prva podmornica z vgrajenim takšnim sistemom pa bo opremljena do leta 2018,” je dodal Čirkov. Že pred časom je Čirkov dejal, da bi od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIPP) lahko testirali le na trenutno operativnih dizelsko-električnih podmornicah razreda lada, kjer so v službi Ruske mornarice. Podmornice imajo svojo pomorsko bazo v Sankt Peterburgu, testiranja pa bi potekala v Barentsovem morju.

Od površinskega zraka neodvisni pogonski sistemi podmornicam ponujajo vrsto prednosti, tako glede na navadne dizelsko-električne, kot jedrske, ki se morajo dvigniti na površje po zrak za hlajenje pogonskega sistema. Podmornica z vgrajenim takšnim sistemom lahko ostane pod vodo nekaj tednov, ne da bi morala priti na površje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Ruske podmornice 5. generacije brez jedrskega pogona

13/11/2013

Peta generacija ruskih strateških in jurišnih podmornic bo imela nejedrski pogon in manjšo zaznavnost za senzorje.

Povezani članki