Kanada in Avstralija sta za svoji vojski izbrali SIG Sauer P320

by Urednik

NOVE MODULARNE PIŠTOLE ZA KANADSKE VOJAKE

Kanadska vlada je napovedala, da bodo pištole SIG Sauer P320 v kanadski vojski zamenjal Browningove hi-power. Kanadska vlada bo za vojsko nabavila prvo serijo 7000 pištol in ustrezno število okvirjev ter nabojev. Obstajala bo dodatna možnost nakupa do 9500 dodatnih pištol za posamezne enote kanadske pehote, letalstva, mornarice in vojaške policije.

Kanadska vlada je tudi razkrila, da se bodo pištole v kanadski uporabi imenovale C22 Full Frame Modular Pistol. Nabavljali jih bodo s posredovanjem družbe Charlton Co. doo iz Victorie, B.C. Skupaj z novim orožjem pa bodo nabavili tudi naboje. Vrednost pogodbe naj bi znašala 3,7 milijona dolarjev.

Anita Anand, kanadska ministrica za nacionalno obrambo, je ob tej odločitvi izjavila: “Kanadska vlada je zavezana kanadskim oboroženim silam zagotoviti opremo, ko jo potrebujejo. Zamenjava Browningove pištole v kalibru  9mm z modularno pištolo s polnim okvirjem C22 (Sig Sauer P320) bo pomagala zagotoviti stalno operativno pripravljenost in učinkovitost vseh naših pripadnikov. Veselimo se uvedbe teh novih pištol in nabojev v prihodnjem letu.”

Kanada je izbrala P320 ravno takrat, ko so Avstralci, še en uporabnik Browningovih pištol Hi-Power, napovedali, da bodo sprejeli odločitev za pištole P320 XCarry Pro. Kanada je iskala zamenjavo za svojo priljubljeno Hi-Power že od leta 2011, ko je kanadsko ministrstvo za nacionalno obrambo nameravalo naročiti 10.000 novih pištol, vendar je bil projekt preklican zaradi nepripravljenosti tujih proizvajalcev strelnega orožja, da bi delili pakete tehničnih podatkov s kanadskim sedežem Colta (za lokalno proizvodnjo).

Iskanje nove vojaške pištole se je nadaljevalo leta 2017, kanadske posebne enote so P320 uporabljale več let, leta 2021 pa so kanadski mediji poročali, da so bile pištole umaknjene zaradi domnevno napačnega vžiga, ni pa jasno, kdaj so bile pištole vrnjene v uporabo. Iskanje nove pištole za redno vojsko se je nadaljevalo tudi v letu 2020.

V izjavi kanadske vlade je navedeno, da bo pogodba vključevala pištole, naboje, rezervne dele ter usposabljanje za operaterje in vzdrževalce. Dobave novih pištol C22 se bodo začele sredi leta 2023.

Pripravil: B. Knific, foto: Sig Sauer

Povezani članki