Kanada kupuje avstralske lovce F/A-18 (zaradi spora z ZDA)

by Urednik

KANADSKE LETALSKE SILE (NE)USPEŠNE PRI ISKANJU LOVSKIH LETAL

Kanada je formalno izrazila zanimanje za rabljene avstralske lovce Boeing F/A-18 hornet, s katerimi želijo popolniti svojo floto CF-18 do nakupa novih letal, z nakupom pa bi verjetno še poslabšala skrhane odnose z ZDA na letalskem področju.

Pred približno mesecem dni je namreč ameriško zunanje ministrstvo le odobrilo potencialno prodajo 18 lovcev Boeing F/A-18E/F super hornet za Kanadske letalske sile, vendar so tožbe med kanadsko vlado in Boeingom zaradi potniških letal verjetno že uničile dogovor.

Odgovor Kanade na ameriško odobritev prodaje super hornetov pa je prišel že čez nekaj tednov, ko je kanadski obrambni minister Harjit Sajjan izrazil zanimanje za avstralske lovce F/A-18A/B hornet, kanadska vlada pa avstralski že poslala povpraševanje. Odgovore o ceni in razpoložljivosti letal pa pričakujejo do konca leta 2017.

Iz izbora za novo lovsko letalo Kanadskih letalskih sil je že pred meseci izpadel Lockheed Martin z lovcem F-35, katerega nakup ne podpirajo kanadski liberalci in premier Justin Trudeau. Kanada se je nato resno zanimala za Boeingove lovce F/A-18 super hornets, vendar je vlada prekinila pogovore z Boeingom, potem ko je komercialna enota podjetja (potniška letala) obtožila kanadskega proizvajalca Bombardier, da je po dumpinških cenah ponuja potniška letala serije C na ameriški trg. To je povzročilo preiskavo ameriškega trgovinskega ministrstva, ki ugotavlja, ali je Bombardier res prejel nepoštene subvencije kanadske vlade.

Kot navajajo pri Boeingu, znaša podpora države Quebec proizvajalcu Bombardier za vsako letalo serije C 3 milijone dolarjev, ob tem pa naj bi znašala državna odpora Bombardierju za ta program kar 2,5 milijarde dolarjev. Bombardier je začel program potniških letal serije C v letu 2005, v letu 2016 so jih trgu ponudili 6, že v letu 2020 pa naj bi jih izdelovali v proizvodnem tempu nekaj deset letal letno, na  trgu potniških letal pa so konkurenčni Boeingovima modeloma 737-70 in 737 MAX 7.

O sporu med ameriškim Boeingom in kanadskim Bombardierjem, kakor tudi vplivu na nakup novih kanadskih lovskih letal smo pisali v članku ZDA odobrile (propadlo) prodajo lovcev F/A-18E/F za Kanado.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki