Kanadska bojna letala F-18 hornet na Islandiji

by Urednik

ISLANDIJO BODO MESEC DNI VAROVALI KANADSKI LOVCI

Kanada je na Islandijo poslala bojna letala CF-18 hornet in okoli 180 vojakov, ki bodo zagotavljali varnost v islandskem zračnem prostoru in odvračali sovražnikove sile. Islandija je namreč edina država članica zveze NATO brez stalnih vojaških sil.

Kanadske letalske sile z lovskimi letali CF-18 hornet so 22. maja 2017 začele patruljirati v zračnem prostoru Islandije v okviru Natovega programa odvračanja sovražnih sil. Kanadski piloti in podporno osebje so nastanjeni v islandski letalski bazi Keflavik, od koder zagotavljajo stalno spremljanje zračnega prostora in nudijo zmogljivosti za prestrezanje letal, ki bi se lahko približevala otoku, so sporočili iz Ottawe.

Kanadski lovci bodo »Air-Policing« na Islandiji izvajali dober mesec dni. Letalske sile večjih članic zveze Nato namestijo svoja letala v Keflaviku dvakrat letno za po mesec dni (spomladi in jeseni) in se pri tem izmenjujejo. V zadnjih letih Islandci najpogosteje gostujejo letala in pilote iz ZDA, Norveške, Danske, Češke, Italije, Nemčije, Kanade,…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki