Kar 550 samomorov ukrajinskih vojakov med vojno v Donbasu

by Urednik

UKRAJINSKA VLADNA (NE)POMOČ VOJAKOM PO BOJIH V DONECKU IN LUGANSKU

V času vojaških operacij proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, v regijah Doneck in Lugansk (skupaj ju imenujejo Donbas), je po besedah glavnega ukrajinskega vojaškega tožilca od leta 2014 umrlo približno 3.800 ukrajinskih vojakov, med njimi jih je kar 554 storilo samomor.

“Od začetka antiteroristične operacije v Donbasu je skoraj 326.000 ljudi prejelo status borca, ranjenih je bilo 8.489, 3.784 vojakov je umrlo … od tega jih je najmanj 554 storilo samomor,” je v sredo zapisal Anatolij Matios na Facebooku.

Matios je dodal, da je pomanjkanje psihologov v Ukrajinski vojski privedlo do zelo omejene pomoči vojaškemu osebju. Graja gre predvsem na račun zgolj “formalnega” pristopa k psihološki rehabilitaciji v vojski.

Ukrajinska vlada je sicer letos namenila kar 4 milijone dolarjev za rehabilitacijo in ponovno vključitev vojaškega osebja v “normalno” življenje, vendar je ukrajinski vojaški tožilec pojasnil, da je denar ostal nedotaknjen, ker še niso podpisali pogodb s ponudniki psihološke pomoči (svetovanje, razbremenilni razgovori, krizne intervencije, terapevtske obravnave).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki