Katar bo naročil 24 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

KATAR BO ŠE ČETRTI KUPEC EUROFIGHTERJEV NA BLIŽNJEM VZHODU?!

Katar je sporočil, da se je odločil za nakup 24 lovcev Eurofighter typhoon v vrednosti več milijard dolarjev. Ob sklenjenem poslu je odleglo tudi proizvajalcu BAE Systemsu, ki je bil zaradi pomanjkanja novih naročil že v skrbeh.

Britanski obrambni minister Michael Fallon in njegov kolega iz Katarja, dr. Khalid bin Mohammed Al-Atttiyah, sta minuli konec tedna (med londonskim sejmom DSEI 2017) podpisala pismo o nameri utrjevanja stalnega sodelovanja in zavezanosti med obema državama na vojaškem ter tehničnem področju, v sklop tega sporazuma pa sodi tudi katarski nakup 24 lovskih letal Eurofighter typhoon. Katarsko obrambno ministrstvo je v izjavi še zapisalo, da bosta podpisana namera in nakup eurofighterjev okrepila prizadevanja Katarja za v boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu v regiji.

Katar se je sicer že v začetku leta 2011 začel ozirati za novimi bojnimi letali, ki bi zamenjali starajočo se floto francoskih bojnih letal Dassault mirage 2000-5. Poleg typhoonov so se Katarci zanimali še za lovce Boeing F/A-18E/F super hornet, McDonnell Douglas F-15E strike eagle, Dassault rafale in Lockheed Martin F-35 lightning II. Že pred meseci so naročili 18 francoskih lovcev rafale (v različici C), 36 ameriških F-15E strike eagle, sedaj pa še eurofighterje. Katarske letalske sile imajo sicer v svoji floti trenutno še največ  9 lovcev mirage 2000-5 in 6 trenažno-jurišnih letal aplha jet.

Poleg Katarja so se v preteklih letih za lovce Eurofighter typhoon odločile še nekatere države na Bližnjem vzhodu – Saudova Arabija (72), Kuvajt (28) in Oman (12).

Pripravil: A. Knific, foto: Eurofighter

 

Povezani članki