Katar bo naročil trenažna letala hawk in rešil proizvodnjo

by Urednik

BAE SYSTEMS BO ODPUŠČAL DELAVCE ZARADI POMANJKANJA NAROČIL

Britansko obrambno podjetje BAE Systems je pred dnevi objavilo, da bo Katarju poleg 24 lovcev Eurofighter typhoon, dobavilo tudi 6 trenažnih letal hawk. Kljub temu pa bo moral BAE Systems v prihodnje odpustiti več kot 1.000 presežnih delavcev na račun slabe prodaje eurofighterjev.

Katar je konec septembra sporočil, da namerava naročiti 24 lovskih letal Eurofigter typhoon, v dogovoru, ki vključuje tudi šest trenažnih letal hawk.

Zaradi pomanjkanja naročil za lovce Eurofighter typhoon in trenažna letala hawk bodo pri BAE Systems močno zmanjšali letno proizvodno zmogljivost svojih obratov, v želji, da bi ohranil proizvodnjo teh letal tudi v naslednjem desetletju. Trenutno sestavljajo hawke za Oman in Savdsko Arabijo, tako da je njihova proizvodnja “varna” do leta 2019, pravijo viri iz BAE Systems.

S predlagano upočasnitvijo proizvodnje (in odpustitvijo več kot 1.000 presežnih delavcev) in dodanim katarskim naročilo bo BAE Systems lahko do leta 2021 ohranjal proizvodnje zmogljivosti sestavljanja letal v Wartonu. Vendar pa družba opozarja, da mora naslednje leto prejeti trdno naročilo iz zalivske države, da bi se izognili prekinitvi proizvodnje.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki