Katera puška za ruskega »vojaka prihodnosti – ratnika« ?

by Urednik

RUSKA VOJSKA IZBIRA MED JURIŠNO PUŠKO KALAŠNIKOV AK-12 IN DEGTJAREV AEK-971

Rusko obrambno ministrstvo se še vedno ni dokončno odločilo, katero od ponujenih avtomatskih pušk bo nabavilo za vojaka prihodnosti – bo to Kalašnikov AK-12 ali Degtjarev AEK-971 (različica A545). Obe puški pa sta precej dražja od obstoječih avtomatskih pušk v oborožitvi, poročajo iz Ministrstva za obrambo Ruske federacije.

S proizvajalcema (Kalašnikov in Degtjarev) se trenutno dogovarjajo o optimizaciji cene, izbira pa bo padla najbrž v korist cenejše puške,  čeprav navajajo, da bodo upoštevali tudi  s kompleksnejši pristopom proizvajalca pri razreševanju tega in drugih, še nedefiniranih vprašanj.

Obe puški sta na državni preizkušnji (z dodelavami) in izpolnjujeta praktično vse taktično-tehnične zahteve. Zdaj ostajajo odprta vprašanja tako iz taktično-tehničnega zornega kota kot iz stališča cene. Cene obeh pušk pa precej presegata ceno trenutnega standardnega/službenega orožja – avtomatske puške Kalašnikov AK-105.

Podrobneje o omenjenih ruskih avtomatskih puškah smo pisali v posebni izdaji Revije Obramba – Sodobne vojaške puške, ki je izšla v decembru 2015.

Pripravil: B. Knific, foto:

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki