KDO IMA MORNARICO: SLOVENIJA ALI HRVAŠKA?

by Urednik

Vojaška ladja Triglav že pluje proti Siciliji

Včeraj zvečer, 12. decembra 2013, se je slovenski kontingent z večnamensko vojaško ladjo Triglav 11 iz Kopra odpravil na plovbo proti Siciliji, kjer bo sodeloval v italijanski humanitarni operaciji Naše morje. Dan prej je bila v Vojašnici slovenski pomorščaki v Ankaranu krajša slovesnost s slovesnim postrojem kontingenta. Na Hrvaškem so se ob tej novici začeli spraševati, zakaj sami niso naredili podobne poteze.

Nov razvojni korak za 430. mornariški divizion Slovenske vojske

Zbrane pripadnike in njihove družinske člane je na začetku pozdravil poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak, ki je poudaril, da je ta kontingent za pripadnike mornariške enote poseben in zgodovinski, saj gre za še en pomemben korak v razvoju mornariške enote Slovenske vojske. Ob tem je spomnil, da je Slovenska vojska s posameznimi pripadniki v preteklosti že sodelovala v pomorski operaciji (Somalija – operacija Atalanta), tokrat pa bo prvič sodelovala v večjem obsegu z vojaško zmogljivostjo, vojaško ladjo Triglav 11. Geršak je še razložil, da delo na ladji zahteva predvsem usklajenost, skupinski duh in pripadnost, ob tem pa spomnil, da na morju ne zmaguje posameznik, temveč vedno celotna posadka. Ob koncu je pripadnikom kontingenta zaželel predvsem ugoden veter, mirno morje in varno vrnitev. Glavni govornik na slovesnosti je bil poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza, ki je orisal težave Italije in stisko beguncev. Pri tem je poudaril, da se je Slovenija odzvala prva in sosedi ponudila konkretno pomoč. Ob koncu nagovora je poudaril, da od pripadnikov kontingenta pričakuje, da bodo v operaciji delovali kot skupina in čim bolj pripomogli h krepitvi ugleda Slovenije v mednarodnem okolju.

VNL Triglav

Kdo ima mornarico: Slovenija ali Hrvaška?

Slovenska akcija pa ni ostala neopažena niti pri naši južni sosedi Hrvaški. Omenjeno vprašanje so si zastavili na hrvaškem spletnem portalu OBRIS (Obrana i sigurnost), kjer so v prvem delu prispevka pod tem naslovom natančno predstavili slovenski prispevek v omenjeni humanitarni operaciji, v drugem delu pa kritično primerjali prizadevanja slovenske in hrvaške vojaške mornarice. Tako izpostavijo, da bo Slovenija s takšnimi pomorskimi operacijami (sedaj Italija, nato Libanon) izkoristila svoje mornariške zmogljivosti in upravičila investirana denarna sredstva. Pod drugo točko kritizirajo hrvaško mornarico, da ima nekatere naloge zapisane samo na papirju, tudi zaradi neustreznih plovil pa jih ne izvajajo v praksi, na primer kolektivna obramba in mednarodne operacije. Tretjič, Slovenija s takšnimi operacijami domači javnosti v praksi potrjuje, da finančni rezi niso ogrozili delovanja Slovenske vojske in obrambnega sistema. Celoten prispevek vam je na voljo na spodnjih slikah ali povezavi.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORS

KDO IMA MORNARICO: SLOVENIJA ALI HRVAŠKA?

 

KDO IMA MORNARICO: SLOVENIJA ALI HRVAŠKA?

 

KDO IMA MORNARICO: SLOVENIJA ALI HRVAŠKA?

 

KDO IMA MORNARICO: SLOVENIJA ALI HRVAŠKA?

Povezani članki