Kitajci pričakujejo prve operativne lovce 5. generacije J-20 v letu 2019

by Urednik

PRVI TESTNI KITAJSKI “NEVIDNI” CHENGDU J-20 ŽE V ZRAKU

Decembra 2015 je kitajski letalski proizvajalec CAC (Chengdu Aircraft Company) predstavil proizvodno linijo prvega kitajskega bojnega letala pete generacije J-20 chengdu, letalo s slabo radarsko zaznavnostjo (stealth), in začel predserijsko proizvodnjo (low rate initial production line).Dve letali sta že zapustili proizvodno linijo, s prvim pa so začeli testiranja že v januarju 2016.

V Kitajskih letalskih silah (PLAAF) verjamejo, da bodo v kratkem dobili prva štiri predserijska letala, ki naj bi kmalu sklenila testiranja. Prvo opremljanje enote (prednje bojne črte) s temi letali pričakujejo sredi leta 2017, operativno pripravljenost pa načrtujejo potem za leto 2019. Datum  pa seveda lahko malo potisnejo naprej, če bodo tako kazale razmere in z njimi povezan obrambni proračun. Govori se o skupaj kar 500 do 700 letalih.

Zasnova predserijskega letala je podobna zadnjemu prototipnemu J-20, uradno pa so tudi prepoznavni po oznakah, medtem ko so predproizvodni (prototipni) označeni z 20XX pa so predserijski dobili oznako 21XX

Letalo so razvili v Chengdujskem Inštitutu št. 611, veliki kitajski prestreznik pete generacije pa je prvikrat vzletel leta 2011. Poganjala sta ga dva ruska turboventilatorska motorja – proizvod Saturna AL-31E. Predvidoma bo prvo serijsko letalo doseglo hitrost 1,7 macha. V dveh jaških na bokih trupa bosta nameščeni izjemno manevrske rakete zrak-zrak PL-9/PL-10 IR, v glavnem jašku za orožje v trupu pa bodo lahko namestili 4 rakete zrak-zrak srednjega dosega PL-15 ali nove rakete zrak-zrak dolgega dosega s pulznim motorjem (ramjet) PL-21, podobne raketam evropskega proizvajalca MBDA meteor. Ob tem bodo v ta osrednji jašek za orožje v trupu lahko namestili tudi velike rakete zrak-zemlja.

Kitajski lovec J-20 chengdu

Letalo s številčno oznako 2101 je opremljeno z velikim IR zaslonom in elektrooptičnimi namerilnimi senzorji (pod trupom), kar bo pilotu omogočilo odkrivanje ciljev v zraku in na tleh v t.i. stealth načinu delovanja (torej ga ne bo “izdajalo”  elektromagnetno valovanje radarja) brez uporabe zmogljivega radarja tipa AESA (digitalni radar s sintetično radarsko rešetko).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki