Kitajska bo gradila 2 novi letalonosilki

by Urednik

KITAJSKI LETALONOSILKI LIAONING SE BOSTA PRIDRUŽILI 2 NOVI

Kitajska bo zgradila dve novi konvencionalni letalonosilki v letih 2014 in 2015 v Dalianu in Šanghaju, je sporočil vir iz Kitajske centralne vojaške komisije za časnik.

V okviru projekta 048 si Kitajska prizadeva do leta 2020 imeti operativne tri letalonosilke s spremljevalnimi plovili. Dve novi na kitajskem zgrajeni letalonosilki type 001A bosta posodobljeni različici prve kitajske letalonosilke Liaoning CV-16, ki je posodobljena sovjetska letalonosilka Varyag razreda Admiral Kuznecov, ki jo je Kitajska kupila v Ukrajini leta 1998.

Kitajsko obrambno ministrstvo je že podpisalo pogodbo za izgradnjo dveh letalonosilk za Kitajsko mornarico z ladjedelnico China Shipbuilding Industry Corporation iz Pekinga. Cena obeh plovil je ocenjena na 9 milijard ameriških dolarjev.

Vzlet kitajskega lovca J-15

Kitajska letalonosilka Liaoning CV-16

Kitajska se mora še odločiti, ali bodo na letalonosilkah opremljeni z lovci 5. generacije J – 31 ali palubnimi lovci J- 15 (kitajska verzija ruskega lovca Suhoj Su-30). Nevidni lovci J-31 naj bi namreč bili operativni pred J -15 , sposobni pa so pristati ali vzleteti na Liaoningu. Odločitev o tem naj bi bila znana šele po koncu izgradnje druge in tretje letalonosilke.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajska letalonosilka Liaoning CV-16

Povezani članki