Kitajska kupuje bombnike Tu-22

by Urednik

Bombnike Tu-22 velika grožnja za ameriške letalonosilke

Že tretjič v zadnjih sedmih letih (prvič v letu 2005, drugič v začetku leta 2012) več spletnih strani na Kitajskem poroča, da sta Kitajska in Rusija sklenili pogodbo za zakup proizvodne linije za bombnike Tupoljev Tu-22M3 v vrednosti 1,5 milijarde USD. Državi naj bi se dogovorili za dobavo 36-ih letal Tu-22 skupaj z motorji. V prvi dobavi bi Kitajska prejela 12 bombnikov Tu-22, v drugi pa preostalih 24. V Kitajskih letalskih silah bodo bombniki Tu-22M3 znani pod imenom H-10, ki naj bi jih uborabljali predvsem za napade na cilje na morju, do katerih bi prišli z nizkim letom nad morsko gladino, s čimer bi se izognili radarjem.

Sovjetski bomnik Tupoljev Tu-22 je nadzvočno letalo z giblivimi krili namenjeno letom na dolge razdalje in pomorske cilje. Razvit je bil v času hladne vojne in po tehnologiji močno zaostaja za sodobnimi nevidnimi (stealth) bombniki. Vendar pa je bil nadgrajen in posodobljen s sodobnimi sistemi. Tako ga lahko z doletom okoli 6,800 kilometrov in tovorno zmogljivostjo 24.000 kg še vedno štejemo za pomembno grožnjo za mnoge sodobne oborožitvene sisteme. Še posebej če so oboroženi s protiladijskimi raketami dolgega dosega raduga Kh-22 (AS-4 “kuhinja”).

Dogovor bi lahko predstavljal veliko spremembo v strateškem ravnovesju sil v regiji

Bombnike TU-22 bo Kitajska lahko uporabljala za varovanje strateških območij v Južnem Kitajskem morju (spor zaradi otokov z Japonsko) in v pacifiški regiji. Z majhnimi prilahoditvami pa se Tu-22 lahko uporablja tudi za manevrirne izstrelke, konvencionalno ali jedrsko orožje v različnih regionalnih vojnih scenarijih. Z drugimi besedami, čisto nova grožnja za ameriško mornarico v tej regiji.

Tupoljev Tu-22 backfire

Razvili so ga kot naslednika bombnika, kot nadzvočno letalo za velike višine. Nosil je podobno orožje, vendar je imel nekaj večji dolet. Vendar pa kakšnih bistveno povečanih zmogljivosti ni imel, čeprav naj bi ga KGB uporabljal tudi kot vohunsko letalo. So pa s temi bombniki zabeležili precejšnje število nesreč, celo za sovjetske ohlapnejše standarde, kar priča o precejšnji nezanesljivosti letala. Zaradi tako neuspešne konstrukcije so jih zgradili le okoli 200, kar ni bilo dovolj za zamenjavo predhodnikov Tu-16, ki so ostali operativni še pozno v sedemdesetih letih. Glavni tip bombnika je bil na Zahodu znan kot »blinder-B«, nosil je rakete zrak-zemlja. Okoli 70 »blinderjev« verzije C so uporabljali za izvidniške naloge in za elektronski boj. Nekaj teh bombnikov so prodali tudi Libiji in Iraku. Zaradi nezanesljivosti letala in številnih nesreč Tu-22 niso nikoli povsem zamenjali predhodnikov. Kot izvidniške ploščadi naj bi jih uporabljala celo razvpita KGB.

VIDEO: Bombnik Tupoljev Tu-22M3 v akciji

Povezani članki