Kitajska mornarica je dobila nov rušilec razreda type 055  Nanchang

by Urednik

V UPORABI DRUGI NAJVEČJI RUŠILEC NA SVETU

Mornarica Kitajske ljudske osvobodilne armade je v uporabo prevzela svoj prvi rušilec razreda type 055 Nanchang. Slovesnost je potekala v mornariški bazi Qingdao 12. januarja – več kot dve leti in pol zatem, ko so ladjo junija 2017 porinili v morje.

Nanchang je eden od šestih rušilcev razreda type 055 – trije prihajajo iz ladjedelnice Jiangnan in trije iz ladjedelnice Dalian, preostalih pet pa trenutno preizkušajo. Razred type 055 velja za najmočnejšega kitajskega rušilca in ga lahko uporabljajo kjer koli na svetu, združuje pa najsodobnejše senzorje, elektroniko in široko paleto oborožitve. Bojna ladja izpodriva 13.000 t – popolnoma naložena – in vsaka nosi 112 navpičnih izstrelitvenih lanserjev za manevrirne rakete in rakete ladja-zrak.

Rušilec razreda type 055 je oborožen s protiladijskimi manevrirnimi raketami in raketnimi sistemi  zračne obrambe. Med manevrirne protiladijske izstrelke sodita YJ-18 in YJ-100, ki imata dosega 550 km oziroma 1000 km oziroma prva in dosežeta trikratno hitrost zvoka (nad Mach 3). Ladja je opremljena z raketnimi sistemi za zračno obrambo z raketami ladja-trak HHQ-9, HHQ-16, HHQ-10 in DK-10A – ki v kombinaciji z drugimi oborožitvenimi in senzorskimi sistemi zagotavljajo visoko stopnjo zaščite pred sovražnimi zračnimi in raketnimi napadi. Nabor senzorjev rušilca type 055 je tudi med najbolj izpopolnjene na svetu, zlasti z radarjem H/LJG-346A dragon eye z elektronsko skeniranjem – rešetko  (AESA), ki zagotavlja zlasti odlično situacijsko ozaveščenost. Novi kitajski rušilci so tudi zelo dobro opremljeni za zaščito in boj proti podmornicam in napadi s kopna, po pričakovanjih pa bodo igrale osrednjo vlogo v udarnih skupinah prihajajočih letalonosilk PLA, ko bodo te v celoti delovale. Tempo gradnje rušilcev razreda 055 je  2 do 3 ladje letno, kitajski strokovnjaki  pa še naprej razvijajo nove tehnologije in jih vključujejo v opremo in oborožitev rušilcev, vključno z elektromagnetnimi tirnimi topovi, protisatelitskimi raketami in novim razredom protiladijskih  manevrirnih raket YJ -XX z zmogljivostmi, primerljivimi z ruskimi manevrirnimi raketami zircon.

Pripravil: B. Knific, foto: PLA

 

Povezani članki