Kitajska razvija “nevidni” bombnik dolgega dosega

by Urednik

KITAJSKA V TEKMO Z ZDA IN RUSIJO TUDI S POMOČJO JUGOSLAVIJE

Kitajski letalski inštitut načrtuje svojo prvo generacijo bombnika dolgega dosega za Kitajske letalske sile že vse od leta 2008, poročajo kitajski mediji. Kitajska ima trenutno v svoji floti bombnike Xian H-6, ki so kitajska različica ruskega bombnika Tu-16, sedaj pa si želijo še “nevidni” bombnik 5. generacije.

Kot je za Kitajske letalske novice povedal polkovnik Wu Guohui iz Nacionalne univerze za obrambo v Pekingu, da bodo imeli “nevidni” (stealth) bombniki 5. generacije dve prednosti, predvsem v povezavi z balističnimi izstrelki. Prva je, da bo lahko izstrelil več balističnih raket in ne bo odkrit. Druga pa je, da se bodo lahko v bazo vrnili z balističnimi raketami, če bo naloga prekinjena.

Ko so se ZDA odločile investirati 1,2 milijarde dolarjev letno za razvoj novega “nevidnega” (stealth) bombnika 5. generacije, ki bo nadomestil bombnik Northrop Grumman B – 2 spirit, so Kitajci spoznali da je čas, da ima tudi Kitajska svoj “nevidni” bombnik. Konvencionalna strateška bombnika, kot sta ameriški B-2 in kitajski Xian H-6, sta namreč lahki tarči za sovražnikove lovce in protiletalske izstrelke zračne obrambe, je povedal kitajski polkovnik Wu Guohui iz Nacionalne univerze za obrambo v Pekingu. Po ameriških navedbah je tudi Rusija začela s projektom bombnika dolgega dosega 5. generacije in tako vstopila v tekmo z Združenimi državami Amerike in Kitajsko.

Koncept kitajskega nevidnega lovskega bombnika

Trenutno so ZDA edina država na svetu, ki ima v floti svojih letalskih sil radarsko slabo zaznavni (stealth) bombnik B-2 spirit (F-117 night hawke je že »upokojila). Kitajci tudi menijo, da jim bo razvoj lastnega “nevidnega” bombnika dolgega dosega prinesel preboj v letalski industriji. Zato so že v prvih letih 21. stoletja začeli z razvojem novega bombnika, s katerim bodo tudi v resnici postali strateška vojaška velesila.

V projekt kitajskega bombnika 5. generacije je verjetno vmešana tudi Srbija ( ZR Jugoslavija), ki naj bi Kitajski prodala ostanke ameriškega letala F-117 nigh thawk. PVO (protivazdušna odbrana) Jugoslovanske vojske je namreč 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda z izstrelkom protiletalskega sistema SNR-125M/SA-3 goa sestrelila “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF) v bližini vasi Budžanovci.

Da so Kitajci res kupili srbske ostanke ameriškega letala F-117 night hawk, s katerimi naj bi se dokopali do radarsko slabo zaznavne tehnologije in materialov, nakazuje tudi ameriško bombardiranje Kitajskega veleposlaništva v Beogradu maja 1999, za katerega so ZDA trdile, da je “napaka”. Kitajska naj bi namreč v prostorih veleposlaništva hranila ostanke ameriškega letala F-117. Zaradi “prenosa” ameriške stealth tehnologije na Kitajsko pa so ZDA obtožile tudi nekaj ameriških inženirjev in na 32-letno zaporno kazen obsodilo Noshira Gowadia. Ta naj bi Kitajcem prodal tehnološko dokumentacijo za lovca F-22. Američani so namreč hitro uvideli, da kitajski lovec J-20 spominja na F-22, vanj pa naj bi bili vključeni tudi izsledki raziskav srbskih delov lovca F-117.

Več o Jugoslovanski sestrelitvi ameriškega “nevidnega”  letala F-117 smo zapisali v novici DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki