Kitajska v 17 mesecih splavila tri 40.000-ton nosilke helikopterjev type 075

by Urednik

KITAJSKE LADJEDELNICE UČINKOVITE IN VEDNO HITREJŠE

Kitajska nadaljuje s svojo silovito hitrostjo ladjedelništva in je v samo 17 mesecih splavila že tretjo amfibijsko-desantno ladjo (nosilko helikopterjev) razreda type 075 za kitajsko Vojno mornarico Ljudske osvobodilne vojske.

Tretja nosilka helikopterjev (LHD) razreda type 075 (NATO kodna oznaka: yushen) je bila splavljena v ladjedelnici Hudong-Zhonghua v Šanghaju 29. januarja 2021. Prvo ladjo tega razreda so splavili septembra 2019, drugo pa aprila 2020.

Amfibijsko-desantne ladje razreda type 075 so nadaljevalni projekt manjših 20.000-tonskih amfibijsko-desantnih dokov (LPD) – ladij razreda type 071 (NATO: yuzhao), ki jih že uporablja kitajska mornarico (skupaj 8).

Po mnenju analitikov nove nosilke helikopterjev type 075 lahko izpodrinejo med 35.000 in 40.000 tonami in merijo približno 235 metrov v dolžino, zaradi česar so nekoliko manjše od tovrstnih ladij Ameriške mornarice razreda wasp in razreda america.

Kitajska amfibijsko-desantna ladja type 075 bo lahko prevažala 30 helikopterjev in imela na palubi dovolj prostora za hkratno delovanje do šestih helikopterjev. Bistvena razlika med kitajskimi in ameriškimi nosilkami helikopterjev pa je, da slednje omogočajo tudi vzletanje (in pristajanje) lovcev s kratkim vzletom in navpičnim pristankom (STOVL), kot npr. F-35B (kar nedvoumno nakazuje ambicije Kitajske, da v bližji prihodnosti zasnuje letalo  VSTOL značilnostmi).

Poleg splavitve omenjene amfibijsko-desantne ladje razreda type 075 so v ladjedelnici Hudong-Zhonghua istega dne splavili tudi drugo fregato razreda type-054A/P za Pakistansko mornarico.

Omeniti velja, da Kitajska zaključuje dela na svoji prvi doma izdelani letalonosilki razreda type 002 in hkrati že širi zmogljivosti ladjedelnice za gradnjo druge letalonosilke tega razreda. Kitajska vojna mornarica v svoji floti tako že ima dve letalonosilki – posodobljeno in dokončano ukrajinsko Liaoning razreda type 001 in izboljšano ter doma zgrajeno Shandong razreda type 002.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki