Kitajska zanika “prestrezanje” ameriškega letala P-3

by Urednik

AMERIŠKO-KITAJSKI INCIDENT NAD JUŽNOKITAJSKIM MORJEM

Kitajsko obrambno ministrstvo je zanikalo ameriške obtožbe, da sta njihova lovca prestrezala ameriško mornariško letalo P-3 orion, saj naj bi dva lovca J-10 le preverjala identifikacijo letala ter zakonitost, strokovnost in varnost ameriške operacije nad Južnokitajskim morjem v četrtek, 25. maja 2017.

Ameriški mediji so se minuli konec tedna razpisali o kitajsko-ameriškem incidentu v Aziji. Kitajski lovec Chengdu J-10 naj bi namreč letel le približno 180 metrov pred ameriškim letalom za patruljiranje in protipodmorniško bojevanje (ASW) P-3 in izvajal “nevarne” manevre, kar bi lahko onemogočilo normalno letenje mornariškemu letalu. Vendar pa je operacijo ameriško letalo “nadaljevalo nemoteno”, je povedal tiskovni predstavnik Ameriške mornarice Gary Ross. ZDA naj bi se o incidentu še pogovorile s kitajskimi voditelji.

Kitajsko zunanje ministrstvo je na ameriške obtožbe odgovorilo z izjavo na spletu, kjer so obrazložili, da so ZDA “večkrat poslale” letalo P-3 v zračni prostor Kitajske, s čimer so kršili suverenost države in ogrozili življenja pilotov obeh držav.

Kitajsko ministrstvo je še zapisalo, da takšna dejanja povzročajo težave za kitajsko-ameriško vojaško varnost, ob tem pa ponovno pozvali ZDA, naj sprejme ukrepe za odpravo in preprečitev podobnih dogodkov. Zaključili so z stavkom, da bo »Kitajska vojska bo opravljala svojo dolžnost in zaščitila suverenost in varnost v državi«.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki