Kitajske oblasti so komentirale raketne napade na ukrajinske cilje

by Urednik

ODZIVI VZHODA PO RAKETNEM NAPADU NA UKRAJINSKA MESTA

Ljudska republika Kitajska računa na čimprejšnjo sprostitev napetosti v Ukrajini, je izjavil uradni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske Mao Ning.

Dopisnik Reutersa je prosil za komentar o raketnih napadih na Kijev in druga mesta v Ukrajini, ki so se zgodili pred dnevi. Storjeni so bili kmalu po eksploziji na Krimskem mostu, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin označil za teroristično dejanje.
»Ustrezna sporočila smo upoštevali. Upamo, da se bodo razmere čim prej umirile,« je dejal uradni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.
Kitajsko zunanje ministrstvo je zapisalo, da so se zavzemali in se zavzemajo za politični dialog, da bi se oboroženi spopadi čim prej končali. Tak odziv kitajske strani v nasprotju z ostro negativnimi komentarji predstavnikov Nata in številnih zahodnih držav kaže na to, da Peking še naprej ohranja maksimalno zadržanost pri oceni dogodkov v Ukrajini. Tudi tako močan raketni napad ni mogel prisiliti LRK, da komentira dejanja ruske strani.

Rusija je 10. oktobra na ozemlje Ukrajine izvedla najmanj 100 raketnih napadov. Številne regije v državi so ostale brez elektrike, toplote in tople vode ter brez elektrificiranega prometa. Ruski predsednik Vladimir Putin je med srečanjem s člani Varnostnega sveta Ruske federacije opozoril, da so bili napadi izvedeni z visokonatančnim orožjem  na kritično infrastrukturo Ukrajine, in jih označil za odgovor na teroristične napade, ki so jih izvedli ukrajinski specialci proti ruski civilni infrastrukturi.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter @ZelenskyyUa

Povezani članki