Kitajski bombnik H-6K lahko napade ameriške baze v Pacifiku

by Urednik

KITAJSKI BOMBNIK Z JEDRSKO OBOROŽITVIJO STRAŠI AMERIČANE IN ZAVEZNIKE

Kitajski mediji poročajo, da lahko zadnja različica kitajskega strateškega bombnika Xian H-6K z manevrirnimi izstrelki CJ – 10 napade vojaške objekte ZDA in njihovih zaveznikov v Aziji in Tihem oceanu.

Manevrirni izstrelki CJ-10 z dometom do 2500 km Kitajski omogočajo, da lahko napade cilje na Japonskem, ne da bi bombniki H.6K sploh zapustili kitajski zračni prostor. Kitajska lahko s temi bombniki izvede tudi napade z jedrskimi bombami na vse cilje v Aziji, saj ima strateški bombnik dolet do 7500 km (bojni radij 3500 km), izstrelki pa še povečajo domet za 2500 km.

Zato ne čudi, da so Združene države Amerike globoko zaskrbljene zaradi zadnje verzije kitajskega jedrski bombnika H-6K dolgega dosega.

Kitajski strateški bombnik Xian H-6K je zadnja različica sovjetskega bombnika Tupoljev Tu-16, ki je bil predstavljen leta 1954, Kitajska pa ga po licenci izdeluje že vse od leta 1959. Dvomotorni strateški bombnik Xian H-6K, ki je opremljen s sodobnimi letalskimi in navigacijskimi sistemi, je prvič poletel januarja 2007, Kitajske letalske sile pa so ga začele uporabljati oktobra 2009.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Chinesemilitaryreview

Kitajski strateški bombnik H-6K

Povezani članki