Koliko denarja bo Ukrajina leta 2024 porabila za nakup lastnega orožja?

by Urednik

VOJNA V UKRAJINI

Spletna stran Defense Express je na podlagi izjave ukrajinskega ministra za strateško industrijo Aleksandra Kamišina poskušala oceniti, koliko denarja namerava Ukrajina leta 2024 porabiti za opremo ukrajinske proizvodnje.

»Proračun za naročila orožja, izdelanega v Ukrajini, letos znaša približno milijardo dolarjev,  naslednje leto pa bo trikrat večji. To pomeni, da bodo možnosti našega trga trikrat večje,« je opozoril Kamyszyn.

To pomeni, da lahko znesek znaša vsaj 3 milijarde USD, kar lahko predstavlja kar 42,8% celotnega proračuna za “orožje in opremo”, ki bo dodeljen leta 2024. To je tudi posledica dejstva, da so se za vstop na ta trg odločila številna ukrajinska  podjetja, tudi tista, ki prej niso imela veliko stika z orožarsko industrijo. To je povzročilo znatno rast tovrstnih subjektov v ukrajinskem gospodarstvu.

»Do pomladi (verjetno leta 2022) ni bilo več kot 50 podjetij, ki bi lahko množično proizvajala nekaj, kar bi lahko letelo, vozilo po kopnem in plulo na vodi. Danes je takih podjetij več kot 200,« je nadaljeval ukrajinski  minister.

Takšna pot bi lahko spodbudila tudi celotno ukrajinsko industrijo in sam trg dela. Minister sam ni skrival, da bi bilo v prihodnje dobro ne le zadovoljevati potreb lastne vojske, ampak tudi poiskati možnosti za izvoz.

»Gre za zelo dobičkonosen, dober poslovni segment in če se bo Ukrajina osredotočila za ta segment, bo sčasoma imela priložnost izvažati vse te izdelke v tujino. Naši izdelki, ki jih danes proizvajamo v Ukrajini in so drago testirani v bojih na terenu, so izvozni segment, ki bo po koncu vojne za našo državo najpomembnejši,« je dodal Kamyshyn.

Pripravil: B. Knific, foto: Ukraine Army

Povezani članki