Končan MAKS 2015: Zaradi sankcij manj zahodnih razstavljavcev

by Urednik

KAJ SE JE DOGAJALO NA LETOŠNJEM RUSKEM LETALSKO-VESOLJSKEM SALONU MAKS 2015

Letošnji mednarodni letalsko vesoljski salon MAKS 2015 se je zaključil v nedeljo 30. avgusta 2015 v nekoliko manjšem obsegu, kot pred letom, saj so sankcije proti Rusiji pustile posledice – predvsem ni bilo letal iz tujine.

Izjemi sta bili akrobatska skupina Baltic Bees iz Latvije z letali L-39 albatros in Airbusov A350 ter večnamenski Airbusov helikopter H225M – zadnji član družine super puma/cougar.  Na rekordnem (po udeležbi) salonu je leta 2013 sodelovalo 287 tujih proizvajalcev iz 44 držav, letos pa le 156 tujih nastavljavcev iz 30 držav. Kljub temu pa so bili največji svetovni proizvajalci prisotni, iz ZDA na primer 24, iz Francije 6, letos pa se je v primerjavi s prejšnjim salonom predstavilo več kitajskih proizvajalcev.

Posebno veliko število obiskovalcev je prišlo z Bližnjega vzhoda: iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Jordanije, Egipta in Irana. MAKS 2015 si je letos ogledalo tudi nekaj deset Slovencev, tudi v organizaciji Revije Obramba.

Iranci so se v Moskvi v času salona zanimali za nakup (in licenčno izdelavo) Suhojevega potniškega letalom za kratke in srednje razdalje superjet 100, Egipčani pa kupujejo jurišne helikopterje Ka-52.

Na sejmu so napovedali tudi, da bo Rusija poslej povsem sama izdelovala letalske motorje za pogon šolsko-bojnih dvosedov Jak-130, saj so prej nekatere sklopa izdelovali v Ukrajini. Podobna je zgodba s turbogrednimi motorji za helikopter Mi-38, za katerega pogon bodo uporabljali ruske in ne kanadske motorje.

Ruski proizvajalci so na salonu MAKLS pokazali tudi, da se trudijo nadoknaditi dolgoleten zaostanek pri konstrukciji, razvoju in proizvodnji brezpilotnih letalnikov. Rosteh je prikazal večnamenski brezpilotni letalnik chirok, proizvajalec Zala Aero iz koncerna Kalašnikov je predstavila operativno-taktični sistem za opazovanje iz zraka z velkim radijem delovanja, koncern Radioelektronske tehnologije pa je prikazal projekt jurišnega brezpilotnega letalnika. Podjetje Uraski zavod za civilno letalstvo, ki je v svoje proizvode že doslej vgrajeval – sestavljal v Izraelu izdelane sklope, je predstavil projekt brezpilotnega letalnika na osnovi avstrijskega štirisedežnega letala Diamond DA42 – podoben projekt so na osnovi tega dvomotornega letala izdelali Izraelci in ga poimenovali dominator.

Številne zanimive projekte UAV letalnikov so prikazala tudi zasebna ruska podjetja. Na slonu MAKLS je ruski proizvajalec motorjev Klimov prikazal turbogredni motor TV7-117V, ki ga bodo vgrajevali v helikopter Mi-38. Prve serijske Mi-38 pričakujejo v prvem poletju 2016. Za sedaj Rusi načrtujejo uporabo tega helikopterja v arktičnem območju.

So pa pri koncernu Ruski helikopterji pridobili prvega kupca za jurišne helikopterje Ka-52K (palubna verzija Ka-52). Zanje se zanima Egipt, ki se hkrati s Francozi dogovarja za nakup ene od dveh francoskih desantnih ladij mistral, ki jo niso prodali Rusiji. Helikopterji Ka-62k so bili načrtovani prav za uporabo na desantnih ladjah mistral.

Osrednja zvezda letalskih nastopov so bila Suhojeva letala Su-30, Su-34, Su-35 in T-50. Izjemen program je pokazal Su-35, brez dvoma danes najatraktivnejši „akrobat“ med težkimi lovskimi (bojnimi) letali. Z zmogljivostmi je prepričal tudi kupce, Ruske letalske sile so jih doslej dobile že 48, naročile pa skupaj 95. Na salonu MAKS so pričakovali tudi pogodbo o nakupu lovcev Su-35 s Kitajci, vendar naj bi bil posel realiziran do konca letošnjega leta.

Kot kaže, naj bi se Rusom po dolgih letih uspelo prebiti na civilni letalski trg, za zdaj sicer na domačega. Državna lizinška družba bo namreč kupila 32 potniških kratkoprogašev Suhoj superjet 100, ki jih bodo dobavili v obdobju 2015-2017. Prvih 10  superjetov 100 bo dobil ruski letalski prevoznik Yamal Airlines. Sicer je superjet 100 ključni proizvod ruske letalske industrije za civilni trg. Po besedah predstavnikov proizvajalca, se bodo sredstva, vložena v razvoj tega letala povrnila po 60 izdelanih letalih. Pri tem računajo tudi na Iran, ki se zanima za to letalo in celo za delno proizvodnjo v Iranu.

Pripravil: B. Knific, foto: Revija obramba

VIDEO: Najboljše iz letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki