70-letnica partizanskih smučarskih tekem v Cerknem

by Urednik

PARTIZANSKE SMUČINE – CERKNO 1945

Občina Cerkno, Združenje vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) in Cerkljanski muzej ob 70-letnici partizanskih smučarskih tekem v Cerknem vabijo na okroglo mizo “Partizanske smučine – Cerkno 1945”, ki bo v petek, 23. januarja 2015, ob 18. uri v dvorani Glasbene šole Cerkno.

Na okrogli mizi bodo kot referenti sodelovali brigadir (v pokoju) Janez Kavar, arhitekt in raziskovalec zgodovine smučanja Aleš Guček in prof. dr. Herman Berčič. Omenjeni so člani Študijske skupine ZVGS (predstavitev v decembrski Obrambi), ki si je omenjeni zimski športni dogodek iz januarja 1945, edinstven v okupirani Evropi med 2. svetovno vojno, ob častitljivi obletnici izbrala za strokovno temo v letu 2015.

Smučanje od davnine vojakom ni šport, ampak tehnika za premik v snegu. Okretne hitre patrulje na smučeh so sejale strah v bitkah vseh vojn. Razvoj vojaškega smučanja, vojaške smučarske opreme in tehnike, je skozi zgodovino izdatno pripomogel k razvoju sodobnega smučanja, tako v svetu kot pri nas. Tudi slovenska partizanska vojska je med 2. svetovno vojno nekatere svoje čete opremila s smučmi. Izdelovali so jih v smučarski delavnici v Cerknem, kjer so 20. in 21. januarja 1945 organizirali tudi smučarsko tekmovanje v patruljnem teku, veleslalomu in skokih. Gre za edinstven dogodek v okupirani Evropi. Smučarske enote so poznali tudi odporniki v Franciji in na Norveškem, vendar takih tekem niso priredili. Beseda bo tekla tudi o športnih vidikih smučarskega tekmovanja v Cerknem: o pripravah udeleženih partizanov na tekmovanje, o njihovih psihofizičnih sposobnostih in lastnostih, o etično moralnem vidiku tekmovanja in o motivaciji za to enkratno zimsko športno prireditev, ki so si jo ogledali tudi člani zavezniških misij pri IX. korpusu, ki so bili takrat v Cerknem.

Pripravila: Jure Mikelj, Janez Kavar, foto: ZVGS

Povezani članki