Ameriška kopenska vojska naročila tovornjake A2

by Urednik

16 RAZLIČIC TOVORNJAKOV IZ DRUŽINE A2 ZA AMERIŠKO VOJSKO

Ameriška kopenska vojska ZDA je pri domačem proizvajalcu Oshkosh Defence naročila nove tovornjake iz družine srednjih taktičnih transportnih vozil (FMTV) A2. Naročilo dosega vrednost 427 milijonov dolarjev, število transportnih vozil pa ni omenjeno, velja pa za obdobje sedmih let.

Seveda so najbolj zadovoljni proizvajalcu, ki naročniku – Ameriški kopenski vojski – zagotavlja, da bodo dobili varna, zmogljiva in zanesljiva vozila. Po besedah Pata Williamsa, podpredsednika Oshkosh Defencea, zadolženega za programe Ameriške kopenske vojske in mornariške pehote ZDA, gre za stroškovno učinkovito vozilo prihodnje generacije, ki ga bodo enote ameriških oboroženih sil uporabljale v prihodnosti.

Oshkosh Defence je doslej izdelal že več kot 150.000 taktičnih kolesnih vozil za ameriško obrambno ministrstvo, prvič pa je zmagal na natečaju za srednje taktično transportno vozilo že leta 2009. Doslej so dobavili 36.000 teh transporterjev in prikolic. Ameriško obrambno ministrstvo je Oshkosh Defence nagradilo s priznanjem  za inženirske dosežke za izboljšave ter izboljšane zmogljivosti in zanesljivost, s katerimi so v kopenski vojski ZDA prihranili milijone dolarjev. Tudi zaradi tega dejstva je Oshkosh Defence dobil naročilo za program FMTV A2, vozila pa naj bi bila na proizvodni liniji vsaj osem let.

Družina Oshkoshevih transportih vozil A2 bo obsegala 16 modelov – vključno z vlečnimi prikolicami – z nosilnostjo od 3 to 10 t, opravljali pa bodo raznovrstne naloge od podpore bojnih misij do pomoči ob naravnih katastrofah ter logističnih in oskrbovalnih nalog.

Pripravil: B. Knific, foto: Oshkosh Defence

Povezani članki