Ameriška vojska bo “močno” posodobila oklepnike stryker

by Urednik

IZKUŠNJE IZ AFGANISTANA PRISILILE AMERIČANE V NADGRADNJO OSEMKOLESNIKOV

Ameriška kopenska vojske išče podporo in možnosti med proizvajalci za povečanje zmogljivosti oklepnih kolesnih vozil stryker. Vojska se ozira za drugačnimi senzorji, boljšimi možnostmi integracije različnih zmogljivosti in pa povečanjem trdoživosti/možnosti preživetja na bojišču.

Vsa ta nadgradnja pa se bo izvedla ob že načrtovani oborožitvi s topom 30 mm ali raketami javelin (protioklepni raketni izstrelek vrste izstreli-pozabi) ter dvojnimi V dnom trupa. Novi izboljšani osemkolesniki naj bi bili operativni v začetku leta 2018.

Po sedanjih načrtih naj bi oklepna vozila stryker 8×8 v prihodnje predstavljali hrbtenico osmih srednjih oklepnih brigad Kopenske vojske ZDA in ene srednje oklepne brigade Nacionalne garde.
General Dynamics Land Systems je v zadnjih 15-ih letih izdelal okoli 4.900 osemkolesnikov stryker, vse za potrebe Ameriške vojske, medtem ko so za te oklepnike izrazili zanimanje še Irak, Čile in Litva.

Peto brigado stryker iz St. Lewisa, Washington,  so poleti leta 2009 napotili v Afganistan, opremljena pa je bila s 350-imi vozili stryker.  V prvih nekaj mesecih uporabe je enota izgubila 21 vojakov, 40 pa je bilo ranjenih, vse to razdejanje pa so povzročila improvizirana eksplozivna sredstva – IED. Izgube so prisilile Američane  iskanju rešitev in nadgradnji strykerjev, saj so želeli izboljšati njihovo protiminsko odpornost. Rezultat je bilo preoblikovanje dna oklepnika, vozila stryker pa so dobili oznako DVH (dvojno V dno vozila). Ameriška kopenska vojska je naročila še za dve brigadi novih strykerjev, saj se njihova serijska proizvodnja izteka.

Američani sicer zadnje desetletje razvijajo novo osemkolesno bojno oklepno vozilo za potrebe Korpusa ameriških marincev, Lockheed Martinom pa je pri tem sodeloval tudi s finsko Patrio (havoc 8×8).

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidhub

Povezani članki