Ameriška vojska naroča nova vozila JLTV in humvee

by Urednik

VOJAŠKO TERENSKO VOZILO HUMVEE IN NJEGOV NASLEDNIK

Ameriška vojska je naročila dodatnih 611 lahkih taktičnih vozil Oshkosh JLTV, skupaj z dodatno opremo pa bodo zanje odšteli okoli 177 milijonov dolarjev. Poleg  vozil JLTV so naročili še okoli 10.000 vojaških terenskih vozil HMMWV (humvee).

Tokratno Pentagonovo naročilo lahkih taktičnih vozil Oshkosh JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) je že šesto po vrsti, potem ko so prvo pogodbo podpisali avgusta 2015, ko so naročili 16.901 JLTV-jev. ZDA načrtujejo nakup skupaj 53.582 terenskih vozil JLTV, od tega 49.099 za potrebe Ameriške kopenske vojske in 4.483 za Korpus mornariške pehote (marince).

Z lahkimi taktičnimi vozili Oshkosh JLTV (oz. L-ATV) bodo Američani v vojaških enotah postopoma zamenjali že omenjena terenska vojaška vozila HMMWV. Skupno imajo v oborožitvi vsaj 160.000 humveejev, od tega je okoli 65.000 oklepnih različic. Prav te nameravajo v prihodnjem desetletju zaradi ranljivosti na poškodbe, ki jih povzročijo improvizirane eksplozivne naprave (IED), in druge groženje nadomestiti z lahkimi taktičnimi vozili JLTV.

Terensko vozilo AM General HMMWV (humvee) so zasnovali pred več kot 35 leti za prevoz vojakov in opreme v nebojnih okoljih. Zaradi novih groženj in taktik vojskovanja so vojaki v humveejih postali izredno ranljivi, nove različice tega že skoraj legendarnega vozila pa se temu niso najbolje prilagodile. Zato so se v Pentagonu pred leti odločili prek natečaja izbrati novo lahko oklepno vozilo JLTV, ki bo ščitilo vojake na sovražnikovem ozemlju, zmagal pa je Oshkoshev L-ATV. Podrobneje smo o tem pisali v članku Ameriška vojska naročila 17.000 lahkih oklepnih vozil Oshkosh L-ATV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki