Ameriški abramsi in ruski tanki T-72 se skupaj borijo v Iraku

by Urednik

BODO V IRAŠKI VOJSKI PREVLADALI AMERIŠKI ALI SOVJETSKI (RUSKI) TANKI

Konec marca 2015 se je na spletu pojavila zanimiva fotografija ameriškega glavnega bojnega tanka M1A1M abrams Iraške vojske in ruskega (sovjetskega) tanka T-72 pro-iranske šiitske milice v spopadih proti Islamski državi (ISIS) v ofenzivi na iraško mesto Tikrit.

Po poročanju iraških medijev v usklajenem napadu za osvoboditev Tikrita se z “ramo ob rami” borijo ameriški in ruski tanki, kar je prava redkost vse od konca 2. svetovne vojne (letos bo minilo 70 let).

Tankovska “veterana” hladne vojne, ameriški tank M1A1 abrams in sovjetski T-72,  ki sta si “grozila” med seboj vsak na svoji strani železne zavese, sta sedaj proti koncu svoje kariere  združila moči v boju proti skupnemu sovražniku.

Iraška vojska ima sicer v svoji oborožitvi tako ameriške tanke M1A1 abrams, kot tudi sovjetske T-72. Po nekaterih podatkih naj bi ISIS v zadnjem letu uničil oz. zasegel že okoli 50 od skupno skoraj 150-ih tankov M1A1 abrams, Irak pa že načrtuje nakup dodatnih 175 abramsov. Iraški tankisti pa so uporabljali tudi več kot 120 sovjetskih tankov T-72, ni pa znano koliko jih jim je ISIS uničil. Irak je dvainsedemdesetke kupil tako od Sovjetske zveze, kasneje pa tudi od Poljske in Češkoslovaške, kar 77 pa jih je donirala Madžarska. Ob tem so imeli še več kot 70 sovjetskih (in tudi kitajskih) tankov T-55.

Vendar pa so, glede na posnetke, tanki T-72, ki sodelujejo v ofenzivi na Tikrit, del milic šiitskih plemen, ki jih podpira Iran – tako z vojaškimi strokovnjaki kot z oborožitvijo.

Glavni bojni tank T-72C je posodobljena izvozna različica tanka T-72, ki je stara že skoraj 30 let, Iran pa se je kot edina država takrat odločila za nakup le te. Dogovor je bil dosežen v novembru 1991 in je predvideval licenčno proizvodnjo v Iranu kar 1000-ih tankov T-72C. Zaradi posredovanja zahodne koalicije (Zalivska vojna) do licenčne proizvodnje ni prišlo, je pa Iran leta 1993 dobil 100 tankov T-72C neposredno iz Rusije.

Kljub favoriziranju ameriških tankov M1A1M abrams vse od konca Zalivske vojne, Iraška vojska zdaj ponovno kaže zanimanje za ruske oz. sovjetske tanke T-72C, saj priznavajo dobre zmogljivosti tega tanka v spopadih s pripadniki Islamske države. Poleg tega so Iračani vajeni rokovanja z ruskimi oborožitvenimi sistemi in so jim zato bolj naklonjeni. Češki mediji tako že poročajo, da bo Irak kmalu dobil pošiljko čeških tankov T-72C.  Češko podjetje Excalibur Army naj bi kmalu začel z dobavo obnovljenih tankov T-72 tanki in pehotnih oklepnih vozil BMP-1, ki so jih kupili od Češke vojske.

V letih 2010-2013 je Iranska vojska prejela 146 tankov M1A1M abrams iz odvečnih zalog Ameriške vojske, v decembru 2014 pa je Pentagon napovedal, da bo Irak prejel še dodatnih 175 moderniziranih tankov M1A1M abrams.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki