Ameriški marinci v Evropo pripeljali tanke za odvračanje ruske agresije

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA BO V BOLGARIJI NAMESTILA “SVEŽE” SILE

V nedeljo, 16. avgusta 2015, se je v nemškem pristanišču Bremerhaven iz ladje izkrcalo več kot 160 ameriških marincev, ki bodo skupaj s tanki, topništvom in oklepniki po železniških tirih potovali v severozahodno Bolgarijo.

ZDA bodo svoje vojake namestile na bolgarskem vadbišču Novo selo kot del Črnomorskih rotacijskih sil za 3 rotacije po 6 mesecev z namenom odvračanja ruske agresije v vzhodni Evropi oz. za podporo  zvezi Nato in partnerskim državam v času krize. Poveljstvo ameriških Črnomorskih rotacijskih sil je sicer nastanjeno v letalski bazi Mihail Koglinceanu v Romuniji.

Pripadniki Korpusa ameriških marincev (USMC) so iz Severne Karoline v Evropo prispeli s štirimi glavnimi bojnimi tanki M1A1 abrams, tremi havbicami M777 155mm, šestimi lahkimi oklepnimi vozili LAV-25, lahkimi oklepnimi vozili humvee in vojaškimi tovornjaki.

Z uporabo te opreme, bodo ameriški marinci skupaj z zavezniki  in njihovimi mehaniziranimi enotami spodbudila boljšo komunikacijo in usklajevanje zavezniške sile in veščin kombiniranja orožja ter protioklepne taktike, je dejal podpolkovnik John Sattely, direktor logistike za Korpus ameriških marincev za Evropo in Afriko. Sattely je še dodal: “Rezultat tega sodelovanja in usklajevanja je, da se različne vojske spoznajo med seboj zdaj, namesto šele takrat, ko se krizni dogodek zgodi.” Ameriški tanki, topništvo in lahka oklepna izvidniška vozila, ki se bodo selili po Evropi, tudi dokazujejo ameriškim zaveznikom ter mednarodnim partnerjem sposobnost Ameriške vojske za premike težkega orožja po vsej regiji za podporo operacijam v času krize.

“Operacija” sledi ogromnemu ameriškemu konvoju kar 500-ih ameriških vojakov  in 120 oklepnih vozil na 1800 kilometrov dolgi poti po Estoniji, Latviji, Litvi, Poljski in v Češki  v podporo zaveznicam.

Pripravil: A. Knific, foto: DVIDS

Povezani članki