Arktični svet se je odločil, da nadaljuje z delom, vendar brez Rusije

by Urednik

RUSIJA ZASKRBLJENA ZARADI “IZKLJUČITVE”

Arktični svet, ki vključuje države, ki so lastnice ozemlja na skrajnem severu, se je odločil, da nadaljuje z delom, vendar v “zmanjšani” sestavi. Ta organizacija vključuje 8 držav: Rusijo, ZDA, Dansko, Norveško, Kanado, Islandijo, Švedsko in Finsko. Prav Rusija pa je lani postala predsedujoča Arktičnemu svetu.

Vendar so se člani združenja nekaj dni po začetku delovanja Rusije v Ukrajini odločili za bojkot načrtovanih pogajanj v Rusiji, nato pa popolnoma prekinili članstvo v svetu. Hkrati je pred dnevi postalo znano, da se je Arktični svet odločil, da nadaljuje svoje delo, vendar brez Rusije, to pa je povzročilo ostre kritike ruskih diplomatov.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je mnenja, da omenjena odločitev udeležencev Arktičnega sveta kaže na to, da se združenje vse bolj politizira. Po njegovem mnenju bi to moralo vzbujati zaskrbljenost ne le v Rusiji, ampak tudi v drugih državah, ki se zanimajo za razvoj Arktike.

Rusija je ”lastnica” 60% arktičnega ozemlja, kjer živi več kot polovica prebivalstva skrajnega severa.

Rusija je pri tem tudi izrazila skrb zaradi povečane vojaške prisotnosti omenjenih držav na Arktiki. Če se bo trend nadaljeval, meni ruska stran,  potem lahko namesto trajnostnega razvoja ozemelj skrajnega severa tam dobimo še eno prizorišče vojaških operacij. Še posebej izražajo Rusi skrb zaradi dejstva zaradi želje Švedske in Finske po vstopu v Nato v bližnji prihodnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki