Avstralija naročila 30 južnokorejskih havbic K9 thunder

by Urednik

POSEL ZA HAVBICE IN PODPORNA VOZILA VREDEN 1 MILIJARDO AVSTRALSKIH DOLARJEV

Avstralija je z južnokorejskim podjetjem Hanwha Defense podpisala 1 milijardo avstralskih dolarjev (približno 710 milijonov ameriških dolarjev) vredno pogodbo za 30 samovoznih havbic K9 (oz. AS9 huntsman) in 15 oklepnih vozil za oskrbo s strelivom K10 (oz. AS10) za Avstralsko vojsko.

Samovpzna havbica AS9 huntsman je različica južnokorejske havbice K9 thunder, razvita za potrebe Avstralske vojske – dodan je modernejši radarski sistem za iskanje ciljev. Sodelovalo pa je tudi podjetje Kongsberg z integracijo taktičnih komunikacijskih sistemov in sistemov za vodenje bojev.

Oklepno vozilo za oskrbo s strelivom AS10 (K10) lahko hkrati naloži 104 granate, njegova hitra avtomatska oskrba s strelivom pa maksimizira operativne zmogljivosti havbice.

V okviru projekta Land 8116 bo Hanwha Defense Australia izdelala 30 samohodnih havbic AS9 huntsman in 15 oklepnih vozil za oskrbo s strelivom AS10, ki jih bodo izdelali v svojem (avstralskem) obratu v Geelongu v Viktoriji ter dobavili med letoma 2025 in 2027.

K9 ima domet streljanja več kot 40 kilometrov s konvencionalnim 155 mm strelivom. Lahko se premika s hitrostjo do 67 km/h. Havbica je opremljena s sistemom za avtomatsko polnjenje s strelivom, zato lahko havbica strelja 30 sekund po prejemu ukaza iz mirujočega položaja oziroma po 60 sekund med premikanjem. Opravi lahko do 3 strele v petnajstih sekundah in 18 zaporednih strelov v treh minutah.

Ta pogodba bo ustvarila najmanj 300 delovnih mest. Avstralska podjetja, ki sodelujejo s Hanwha pri lokalni proizvodnji in podpori novih havbic, vključujejo Kongsberg Defense Australia, ElmTek, Penske Australia, HIFraser, CBG Systems, TAE Aerospace, Bisalloy Steels, Thales Australia, Sigma Bravo in Elphinstone Pty Ltd.

Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki