Avstrija bo posodobila sisteme Skyguard

by Urednik

RHEINMETALL PRIDOBIL VELIKO POGODBO

Avstrijsko obrambno ministrstvo je z nemškim podjetjem Rheinmetall sklenilo pogodbo za izvedbo celovite posodobitve obstoječih sistemov zračne obrambe Skyguard v vrednosti 532 milijonov EUR.

V prisotnosti avstrijske ministrice za obrambo Klaudie Tanner sta obrambno ministrstvo in Rheinmetall na Dunaju podpisala pogodbo za projekt Skyguard Next Generation. Za Rheinmetall naročilo predstavlja posel v višini 532 milijonov € (brez davka na dodano vrednost). Pogodba zajema projektno obdobje 48 mesecev, ki se začne februarja 2024. Rheinmetall bo tako za Avstrijo, sosednjo državo in tesno partnerico Nemčije, izvajal enega najbolj ambicioznih projektov zračne obrambe v Evropi. Za avstrijsko vojsko je ta podvig pomemben korak v njenem programu oboroževanja »Misija naprej« za prenovo oboroženih sil države.

Armin Papperger, predsednik izvršnega odbora Rheinmetall AG, je pozdravil novico: »Veseli smo te pomembne tržne zmage za tehnologijo Skynex. V tem vodilnem projektu je Avstrija absolutno na čelu učinkovite protiletalske obrambe in obrambe proti brezpilotnikom v Evropi. To veliko naročilo poudarja tudi ključno vlogo Rheinmetall pri ponovnem opremljanju oboroženih sil Evrope kot odgovor na nove grožnje, naše rešitve za stacionarno in mobilno zračno obrambo pa so del tega.«

Skyguard Next Generation spada v družino izdelkov Skynex podjetja Rheinmetall Air Defence, vodilnega svetovnega proizvajalca tehnologije zračne obrambe bližnjega dosega. Paket naročil za Avstrijo obsega skupno sedem taktičnih enot, od katerih vsako sestavljajo štiri 35-milimetrski topovi, senzorska enota za nadzor zračnega prostora in poveljniško mesto. V tem procesu bo osemindvajset 35 mm topov, ki so trenutno v inventarju kupca, nadgrajenih na najnovejšo stanje tehnike. Pogodba vključuje tudi rezervne dele, podporo pri usposabljanju in 35 mm strelivo. Obstaja tudi pogodbeno dogovorjena možnost naročila dodatne taktične enote.

Po besedah Oliverja Dürra, izvršnega direktorja Rheinmetall Air Defence AG v Zürichu, zelo cenijo zaupanje prijateljev in partnerjev v Avstriji. Odločitev avstrijske vojske za Skyguard Next Generation je več kot le kvantni preskok – odpira vrata celotni dimenziji protiletalskih zmogljivosti in zmogljivosti proti dronom, je še dodal Dürr. »Avstrija dobiva po meri izdelano, prelomno rešitev za zračno obrambo bližnjega dosega, naročilo je pomembna pridobitev za naše podjetje, še posebej za našo tovarno v Zürichu, ki je odgovorna za izvedbo projekta, kjer bo odločilno prispevala k izkoriščenosti zmogljivosti.”

Sistem Skyguard Next Generation temelji na obstoječih oborožitvenih sistemih v lasti avstrijske vojske. Kot del programa za podaljšanje življenjske dobe bodo njegove obstoječe 35 mm dvojne topove Oerlikon popolnoma posodobili in povezali z najsodobnejšo zmogljivostjo sledenja ciljem in Rheinmetallovim sistemom nadzora Skymaster. Izredno natančni senzorji tega sistema namreč omogočajo zgodnje odkrivanje in prepoznavanje zračnih ciljev. Sistem poveljevanja omogoča operaterju, da ustvari lokalno sliko, oceni nevarnost grožnje in v tesni koordinaciji z elementi sistema odpre ogenj. V sistem je mogoče vključiti tudi vodene rakete. Celoten sistem je zelo mobilen, kar zagotavlja največjo učinkovitost med vojaškim načrtovanjem. Orožje je mogoče razmontirati in/ali upravljati na daljavo, s čimer se vojaki dobro izognejo nevarnosti, hkrati pa se izboljša bojna učinkovitost.

Rešitve zračne obrambe s topovi iz družine izdelkov Skynex so še posebej primerne za operacije kratkega dosega, pri katerih ni mogoče učinkovito uporabiti vodenih izstrelkov. Sistem Skynex zajema nadzor zračnega prostora, center za boj z orožjem in efektorje. S hitrostjo streljanja 1.000 nabojev na minuto in največjim učinkovitim dosegom do 4.000 metrov, služi kot efektor Oerlikonov hitrostrelni avtomatski top. Uspehi sicer že precej zastarelega 35 mm protiletalskega oklepnika Gepard v Ukrajini dokazujejo učinkovitost topovskega delovanja pri zoperstavljanju zračnim ciljem – zlasti manevrirnim izstrelkom in brezpilotnim letalom – ter nadaljnji pomen te zmogljivosti danes v zračni obrambi na blizu. V primerjavi z Gepardom pa Skynex ponuja generacijski preskok tako glede senzorske tehnologije kot tudi možnosti mrežne uporabe več taktičnih enot in vključevanja v sisteme poveljevanja in nadzora višje ravni. Poleg tega daje uporaba Rheinmetallovega programabilnega streliva 35 mm Ahead Skynexu edinstveno prednost, ko gre za uspešen boj proti zračnim ciljem.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki