Avstrijska vojska naročila 32 švedskih oklepnikov BvS10

by Urednik

NOVI AVSTRIJSKI GOSENIČARJI ZA USPOSABLJANJE V GORSKEM BOJEVANJU

Avstrijska vojska se je odločila za nakup 32-ih švedskih vseterenskih vojaških oklepnih vozil BvS10, ki jih proizvaja podjetje BAE Systems Hägglunds. Avstrija bo prva oklepna vozila BvS10 prejela leta 2017, pogodba pa bo zaključena v letu 2019. Vrednost naročila ni znana, se pa giblje verjetno okoli 70 milijonov dolarjev.

Gosenična oklepna vozila BvS10 bodo prav tako igrala veliko vlogo pri avstrijskem projektu Pobude EU za usposabljanje v gorskem bojevanju (EU MTI – European Union Mountain Training Warfare Initiative), ki sodeluje tudi z NATO Centrom odličnosti za gorsko bojevanje (NCOGB), ki deluje v Poljčah na Gorenjskem.

Avstrija bo v okviru projekta EU MTI usposabljala tuje in domače vojake, pripravljala izobraževalne seminarje in nudila podporne storitve. MTI EU je bil vzpostavljen za izboljšanje vojaške učinkovitosti v hribovitih terenih, v okolju v katerem se dobro znajde oklepni goseničar BvS10.

“Ta investicija zagotavlja Avstrijski vojski zelo sposobno in robustno vozilo, hkrati pa krepi naš globalni položaj vodilnega dobavitelja vojaških vozil,” je dejal Tommy Gustafsson-Rask, generalni direktor za BAE Systems Hägglunds, ki izdeluje BvS10 v Örnsköldsviku na Švedskem. “Poleg tega je ta pogodba rezultat tesnega in edinstveno sodelovanja med švedsko in avstrijske vlade ter BAE Systems, ” je še dodal Gustafsson-Rask.

BvS10 je zelo manevrirano oklepno vozilo z vrhunsko zmogljivost za delovanje v najbolj zahtevnih okoljih. Zasnovano je za prevoz vojakov ali tovora v spopadih, kot poveljniško vozilo, za nadzor težko dostopnega ozemlja in pomoči pri nesrečah.

BAE Systems je na obrambnem salonu DSEi leta 2011 prikazal nadgradnjo dobro uveljavljenega goseničarja BvS 10, ki so mu dodali oznako mk II. Prvi del vozila BvS 10 mk II., v katerem je posadka, ima vgrajeno iz kabine upravljano postajo z mitraljezom, sama kabina pa je popolnoma oklepljena. V vozilo so vgradili tudi akustični sistem za zaznavanje ostrostrelskega ognja boomerang, ki je povezan z daljinsko upravljano oborožitveno postajo.

Notranjost je opremljena še z optičnimi zmogljivostmi za nemoteno vožnjo v vseh vremenskih razmerah in ponoči DNVS-4, prav tako tudi z vrsto senzorjev ter opazovalnim in namerilnim laserskim sistemom. V drugem, priključnem delu vozila je na strehi ravno tako daljinsko upravljana orožna postaja, lahko pa vanjo namestijo tudi vrteči minomet 81 mm s 120 minami. Nova verzija BvS 10 mk II ima amfibijske lastnosti. Kupec tega vozila je britanska mornariška pehota, zato tudi popolnoma amfibijske lastnosti. Goseničarje BvS10 viking mk 2 imajo v svoji oborožitvi Britanska vojska (190), Francoska vojska (53) in Nizozemska vojska (74), kot tudi Švedska vojska (150+).

Pripravil: A. Knific, foto: BAE Systems

SORODNE NOVICE:

Nato Center odličnosti za gorsko bojevanje

Nato Center odličnosti za gorsko bojevanje (NCOGB), s sedežem v Sloveniji, je uradno odprl vrata 25. marca 2015, ko je v Washingtonu (ZDA) pet držav, med njimi Slovenija kot nosilka, podpisalo Memorandum o sodelovanju.

Natov center odličnosti v Poljčah uradno odprt

V Poljčah na Gorenjskem je potekala slovesnost ob uradnem odprtju Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki sta se je udeležila predsednik RS in vrhovni poveljnik SV Borut Pahor ter obrambna ministrica Andreja Katič.

Povezani članki