Avstrijski NE za vojsko Evropske unije

by Urednik

BO EVROPSKI UNIJI USPELO USTANOVITI SKUPNO VOJSKO?

Avstrijski kancler Christian Kern ne podpira zamisli predsednika Evropske komisije Jeana- Clauda Junkerja v zvezi z ustanovitvijo vojske Evropske unije. Sporoča, da se mu zdi nepojmljivo, da bi Avstrijska vojska sodelovala v akciji, ki ne bi bila pod poveljstvom Avstrije.

“Pripravljeni smo, da solidarno prispevamo svoje. Avstrijska vojska pod poveljstvom, ki ni avstrijsko, pa je ta trenutek za nas nekaj nepojmljivega,” je poudaril Kern v izjavi za avstrijske medije.

Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je prav tako kritičen do predloga, ki ga je Junker podal po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA.

“Več sodelovanja da, vendar vojsko EU zavračam,” sporoča avstrijski obrambni minister. Doskozil še poudarja, da je zanj tako nesprejemljivo miniranje avstrijske nevtralnosti. Po njegovem mnenju ne bi smelo biti avtomatizma in obveznosti pri nudenju pomoči in dajanju prispevka, torej v prihodnje ne bi smelo biti obvezne vojaške podpore, niti sodelovanja v vojnah in prav tako ne nameščanja tujih vojska v Avstriji.

Tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, politik iz vrst Nacionalne stranke – Doskozil in Kern pa sta socialdemokrata, poudarja: “Nevtralnost je steber avstrijske identitete, evropsko sodelovanje pa je lahko koristno na različnih področjih, v primeru zaščite zunanjih meja pa je sodelovanje celo potrebno.”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki