Bo Velika Britanija preklicala pogodbo za oklepna vozila ajax?

by Urednik

TEŽAVE Z NOVIM GOSENIČNIM OKLEPNIKOM BRITANSKE VOJSKE

Zaradi težav in strukturnih napak pri novih britanskih goseničnih oklepnih vozilih ajax bi se lahko Velika Britanija odločila za preklic pogodbe za 589 oklepnikov tega tipa v skupni vrednosti 5,8 milijarde dolarjev.

Na britanskem obrambnem ministrstvu in v britanski vojski niso prepričani, da bodo pomanjkljivosti, na katere že več mesecev opozarjajo proizvajalca General Dynamics iz ZDA, odpravljene. Britanci so od podjetja General Dynamics zahtevali, da odpravi pomanjkljivosti, kar je podjetje tudi obljubilo. Trenutno je britansko obrambno ministrstvo na preizkušnjo prejelo 25 oklepnih vozil ajax, izdelanih pa je bilo še 91 vozil, ki še čakajo na dobavo Veliki Britaniji. Britanski obrambni minister Ben Wallace je že pred tedni ameriškemu podjetju zagrozil s prekinitvijo pogodbe, če pomanjkljivosti ne bodo odpravljene.

Namestnik ministra za obrambo Združenega kraljestva Jeremy Quinn, zadolžen za vojaška naročila, je pred dnevi dejal, da obrambno ministrstvo obravnava vprašanje popolne opustitve nakupa oklepnikov ajax. Po njegovih besedah vojska nima stoodstotnega zaupanja v reševanje težav.

Quinn je še poudaril, da je bilo treba v zadnjem letu zaradi nevarnosti za življenje in zdravje članov posadke dvakrat ustaviti preizkuse oklepnih vozil ajax. Oklepna vozila, ki jih je ameriško podjetje General Dynamics razvilo posebej za britansko vojsko, imajo strukturne napake, ki jim ne omogočajo normalnega upravljanja. Britanci so ugotovili, da pri vozilu pri vožnji s  hitrostjo nad 35 km/h prihaja do močnih vibracij in hrupa, oklepno vozilo ne more streljati v gibanju in premagovati ovir, visokih preko 20 cm.  Ob tem so opozorili, da 23 od 307 vojakov, ki so sodelovali na testiranjih, potrebuje zdravljenje zaradi težav s sluhom po uporabi oklepnih vozil, osem pa jih ima poškodbe zaradi vibracij, vključno z “bolečinami v hrbtu in sklepih”.

V letu 2015 so Britanci sprejeli odločitev, da bodo družino goseničnih oklepnih vozil iz razvojnega projekta scout SV preimenovali v ajax, tako pa so poimenovali tudi različico s kupolo. Različico za podporo izvidniškim enotam so poimenovali ares, različico za poveljevanje in nadzora so poimenovali athena, inženirsko izvlečno različico apollo, servisno vozilo atlas in inženirsko izvidniško različico argus. Gre za prihodnje oklepno bojno vozilo (AFV) britanske kopenske vojske, ki naj bi zagotavljalo optimalno – najboljšo zaščito, preživetje in zanesljivost ter mobilnost in ISTAR zmogljivosti (ISTAR: Information, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance). Vozila ajax naj bi bila “oči in ušesa” britanskih kopenskih sil na bojiščih prihodnosti. Učinkovita naj bi bila tako na zahtevnih terenih kot v vsakršnem vremenu.

Vozilo je razvil britanski oddelek ameriškega General Dynamicsa iz Okhdalea v Južnem Welsu, Velika Britanija pa načrtuje nakup 589 oklepnikov iz družine ajax, za katere bodo namenili več kot 3,5 milijarde funtov (5,786 milijarde USD). Z novimi večnamenskimi pehotnimi oklepnimi vozili bo Velika Britanija v svoji vojski zamenjala gosenične oklepnike CVR(T).

Pripravil: A. Knific, foto: General Dynamics

Povezani članki