Bodo ZDA na Madžarsko poslala tanke M1 abrams in oklepnike M2 bradley?

by Urednik

AMERIŠKI PROTIRUSKI TANKOVSKI ŠČIT – BALTIK, POLJSKA, (SLOVAŠKA) , MADŽARSKA, ROMUNIJA, BOLGARIJA

Madžarski časopisi poročajo, da naj bi na skupnih vojaških vajah zveze Nato na Madžarskem, Brave Warrior 2016 (Bátor Harcos) in vaja prečkanja Donave, sodelovale tudi ameriške oklepne enote z glavnimi bojnimi tanki M1A2 abrams in goseničnimi pehotnimi bojnimi vozili M2 bradley.

Ta poteza bi bila del odziva ZDA oz. zveze Nato na zaostrovanje odnosov z Rusijo in konflikt v Ukrajini. Namiguje se na možnost, da bi Američani del tankov in oklepnikov, ki jih sedaj uporabljajo na skupnih vojaških vajah po Evropi preselili na Madžarsko, kjer bi jih “skladiščili” vse do vaje Brave Warrior v letu 2016 in potem do jesenske vaje prečkanja težke oborožitve čez Donavo.

Informacija zaenkrat še ni uradna, vendar naj bi se ZDA in Madžarska že spomladi dogovarjale o možnosti začasne namestitve oklepnih enot (M1A2 abrams in M2 bradley) Ameriške vojske na ozemlju naše vzhodne sosede. Prav tako so v juniju 2015 zahodni mediji poročali, da Združene države Amerike želijo razporediti svojo vojsko in vojaško opremo v Bolgariji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Romuniji, Estoniji in če bo mogoče tudi na Madžarskem.

Madžarski predstavnik vlade je za medije dejal, da Madžarska še ni prejela uradne prošnje iz ZDA za namestitev težkega orožja na Madžarskem. Vendar pa je dejal, da bi bilo smiselno, da nekaj vojaške opreme ostane na Madžarskem med vajami, kjer bi jo začasno shranili.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

oklep-na-slovenskem

Povezani članki