Britanska vojska zaskrbljena zaradi ruskega tanka T-14 armata

by Urednik

BODO BRITANCI NADGRADILI TANK CHALLENGER 2 ALI RAZVILI NOV TANK?

Višji častniki Britanske kopenske vojske in uradni predstavniki oddelka za nabave britanskega obrambnega ministrstva proučujejo prihodnost britanskega glavnega bojnega tanka BAE Systems challenger 2 vključno z možnostjo nabave novega tanka.

Na eni strani gre za proces nadgradnje tanka challengerja 2, začet pred več kot desetletjem, ki pa so ga v začetku letošnjega leta višji častniki razširili v iskanje radikalnejših rešitev, da bi povečali zmogljivosti v marsičem že »zastarelega« tanka challenger 2. Britanska vojska ima v svoji oborožitvi skupaj 227 tankov tega tipa. Kot je na sejemski prireditvi DSEI prejšnji teden v Londonu poudaril prvi mož britanske kopenske vojske, general sir Nick Carter, je prihodnost tanka challengerja 2 ali njegova zamenjava ena od prioritet Britanske kopenske vojske.

Visoki britanski častniki so namreč v zadnjem času vse boj zaskrbljeni glede challengerjeve učinkovitosti, delno tudi zaradi slabe učinkovitosti topa L30A1 120 mm in kompleta njegovega streliva. Kor je dejal eden visokih britanskih častnikov za tednik Jane’s, je na tako razmišljanje imel velik vpliv tudi prihod novega ruskega tanka T-14 armata, ki se mu challenger 2 tako s svojo oborožitvijo kot zaščito ne more uspešno zoperstavljati.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki