Bundeswehr bo prejel tanke naslednje modifikacije leopard 2A8

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA KMALU Z NAJNOVEJŠIMI TANKI LEOPARD

Stanje tankovske flote nemških kopenskih sil je daleč od idealnega (za Bundeswehr), težave in omejitve so tudi na področju proizvodnje in posodabljanja nove opreme. Nemško vojaško vodstvo pa se namerava spoprijeti s temi težavami. Predlaga se obnovitev proizvodnje sodobnih tankov in dopolnitev tankovske flote Bundeswehra z najnovejšimi modifikacijami glavnega bojnega tanka leopard 2A8.

Konec januarja je več tujih držav objavilo namero, da glavne tanke leopard 2 prepusti Kijevu iz zalog lastnih vojsk. Vodilno vlogo pri teh procesih naj bi imela Nemčija, ki je razvila in izdelala takšno opremo. Tudi uradni Berlin je izrazil pripravljenost za dodelitev določenega števila tankov in pomožne opreme ter se zavezal, da bo izdal dovoljenja za ponovni izvoz “leopardov” iz tretjih držav.

Po teh dogodkih je vodja nemškega obrambnega ministrstva Boris Pistorius napovedal, da bodo 18 glavnih bojnih tankov – MBT modifikacije leopard 2A6 dobavili ukrajinskim vojaškim formacijam. Za nadomestitev teh “izgub” so predvideli nakup enakega števila novih tankov, vendar pa so podrobnosti takšnih načrtov ostale precej neznane. Razkrila jih je šele Europaische Sicherheit & Technik (ESUT) v svojem članku “Neue Kampfpanzer – Bundeswehr soll leopard 2A8 erhalten” v začetku pomladi. S sklicevanjem na lastne neimenovane vire v nemškem vodstvu poroča o pripravi nove pogodbe. Po njem bo moral Krauss-Maffei Wegmann trenutno izdelati 18 tankov najnovejše modifikacije leopard 2A8.

Zdaj potekajo priprave na podpis pogodbe, ki naj bi se pojavila v doglednem času. Celotna serija bo izdelana v naslednjih nekaj letih in predana Bundeswehru do konca leta 2025. Zanimivo je, da bodo nemške oborožene sile prvič po letu 1992 prejele povsem novoizdelane tanke leopard 2


Po poročanju ESUT nemško poveljstvo tank leopard 2A8 predvsem kot začasen ukrep. Ta posodobitev je omejene narave, kar zmanjšuje obravnave za možen napredek. Ob tem nemški proizvajalec KMW že dela na naslednji nadgradnji tanka leopard 2AX, oblikovanje samega prototipa pa zahteva še dve do tri leta.

Projekt leopard 2A8 naj bi temeljil na obstoječem tanku verzije 2A7HU. Slednjega KMW izdeluje od leta 2018 po naročilu Madžarske in ob upoštevanju njenih zahtev. Do danes je ta možnost prestala potrebna preverjanja in je pripravljena za proizvodnjo, dobavo prvih tankov različice HU pa se pričakuje letos.

Po znanih podatkih bo leopard 2A8 ohranil vse ključne odločitve in številne komponente tankov prejšnjih modifikacij, tako “2A7” kot madžarskega HU, kar omogoča prenovo številnih ključnih elementov in komponent. Zaradi vseh teh ukrepov je načrtovano dramatično povečanje stopnje zaščite, izboljšanje ognjene učinkovitosti itd.

Trup in kupola sta bila podvržena pomembnim, vendar na zunaj komaj opaznim spremembam. Protiminska zaščita trupa je bila izboljšana in zgornja projekcija okrepljena. Nova zaščita naj bi bila narejena na osnovi oklepnega jekla, volframa, keramike in plastičnega polnila. Posodobljena kombinacija komponent in drugačna zasnova naj bi povečale odpornost na vse grožnje.

Tanki 2A8 bodo standardno opremljeni s sistemom aktivne zaščite EuroTrophy, modificirano različico izraelskega Trophyja. “Evropski” sistem aktivne zaščite bo proizvajalo skupno podjetje, ki vključuje nemški KMW,  izraelski Rafael in ameriški General Dynamics. Prej je bil tak kompleks testiran na leopardu 2A7, na novi, “osmi” modifikaciji, pa bo postal standard.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki