Češka bo kupila 80 lahkih oklepnikov LMV 4×4 za JRKBO bataljon

by Urednik

NOVI ITALIJANSKI OKLEPNIKI LMV 4X4 ZA ČEŠKO VOJSKO

Češka vojska bo dobila 80 lahkih oklepnih vozil Iveco LMV 4×4, ki jih bo uporabljal 31. bataljon za kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo (v Slovenski vojski se uporablja kratica JRKBO) iz Liberca.

Pogodbo za nakup 80 italijanskih lahkih oklepnikov LMV 4×4 je konec julija 2018 odobril novi obrambni minister Lubomir Metnar. Vrednost nakupa novih oklepnikov, skupaj s posebno opremo, še ni znana. Češka vojska ima v svoji oborožitvi sicer že nekaj let 115 lahkih oklepnikov LMV, ki jih uporabljajo kopenske enote.

Na češki mednarodni obrambni razstavi IDET 2013 je lokalna družba VOP predstavila opremo za kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo za namestitev na lahke oklepnike LMV, vozilu pa so nadeli ime LAV-CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear).

Vozilo LAV-CBRN predstavlja namensko modifikacijo lahkega oklepnika  IVECO LMV M 65E19 WM, ki je opremljen z vgrajenim informacijskim sistemom in posebno opremo za kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo, kot tudi zaščito pred strupenimi snovmi za vojake. LAV-CBRN je ob tem oborožen z daljinsko vodeno oborožitveno postajo z mitraljezom 7.62 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki