Češka vojska bo v zameno za T-72 dobila tanke leopard 2A4 in 2A7

by Urednik

NEMŠKA DONACIJA TANKOV IN LICENČNA PROIZVODNJA LEOPARDOV NA ČEŠKEM

Češka namerava kupiti 40 nemških glavnih bojnih tankov leopard 2A7, še 20 tankov leopard 2A4 pa naj bi jih dobila od Nemčije v zameno za donacijo lastnih tankov T-72 Ukrajini.

Špekulacije nekaterih medijev, da bo Češka na račun donacije tankov T-72 od Nemčije dobila stare tanke leopard 1, ki so jih izdelali v šestdesetih let prejšnjega stoletja, se tako ne bodo uresničile.

Shema predloga, ki ga bo obravnavala češka vlada v teh dneh je naslednja: Češka bo približno tretjino tankov (leopard 2A4) prejela brezplačno kot darilo; drugi dve tretjini tankov (leopard 2A7) pa bodo kupili. Čeprav tank leopard 2 v različici A4 ni najnovejši (kot je leopard 2A7), pa je primerljiv ali celo presega posodobljene češke tanke T-72M4, ki so zdaj na popravilu na VOP CZ in zato niso bojno pripravljeni. Češka vojska je imela v svoji oborožitvi v uporabi 30 tankov T-72M4CZ in še 89 T-72 v rezervi. Zahvaljujoč donaciji bo Češka vojska kmalu pridobila delujoče tanke.

Doniranim nemškim tankom leopard 2A4 naj bi sledile dobave 40 tankov leopard 2A7, ki veljajo za najsodobnejšo različico, ki jo uporablja Bundeswehr, kupili pa sta jo tudi Madžarska in Danska. Te tanke naj bi licenčno izdelala češke podjetja obrambne industrije v sodelovanju z nemškim proizvajalcem KMW. (Primerjava z zamenjavo M-84 Slovenske vojske za stare nemške marderje in geparde ter opisanim češkim projektom nikakor ne vzdrži!).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki