Češki Zetor predstavil novo lahko oklepno vozilo gerlach 4×4

by Urednik

ČEHI IN SLOVAKI SKUPAJ RAZVILI NOVO LAHKO OKLEPNO VOZILO 4X4

Češko podjetje Zetor Engineering je na obrambnem salonu  IDEB 2018 v Bratislavi prikazalo prototip novega lahkega oklepnega vozila gerlach 4×4, ki so ga razvili skupaj z vojaki, ki so podobna vozila uporabljali med bojnimi operacijami v Iraku in Afganistanu.

Zetor Engineering, ki je hčerinsko podjetje bolj znanega proizvajalca traktorjev Zetor Tractors, je s svojo slovaško podružnico iz Bratislave razvilo novo lahko oklepno vozilo gerlach 4×4 kot odgovor na povpraševanje Slovaške vojske. Ta sedaj uporablja vozila britanske RG-32M, slovaške aligator in sovjetske BRDM-2.

Notranja razporeditev gerlacha je standardna za sodobno kolesno oklepno vozilo z motorjem v sprednjem delu in prostorom za posadko ter opremo na zadnjem delu. Vozilo je zasnovano na modularnem konceptu in je lahko prilagojeno za 4 do 6 vojakov, odvisno od ostalih sistemov in opreme. Na strehi vozila je lahko odprtina za različno orožje, tudi daljinsko vodeno oborožitveno postajo oboroženo z mitraljezom do 12,7 mm kalibra.

Vojaki so v vozilu gerlach 4×4 zaščiteni z oklepom s standardno balistično zaščito 1. stopnje STANAG 4569, ki zaustavi strelivo do kalibra 7.62 × 51 mm, z dodatnim oklepom pa se ta poveča na 3. stopnjo. Zaščita oseb pred minami in improviziranimi eksplozivnimi napravami (IED) dosega raven 2a v standardni konfiguraciji, ob dodatni oklepni zaščiti pa raven 3a/3b STANAG.

Oklepljeni gerlach 4×4 poganja dizelski motor, ki razvije 326 KM. Doseže lahko največjo hitrost 110 km/h in s polnim rezervoarjem prevozi do 800 km. Vozilo v dolžino meri 5,65 m, v širino 2,5 m in v višino 2,5 m. Nosilnost vozila je 1,5 t.

Pripravil: A. Knific, foto: Zetor

Povezani članki