Erdogan: Rusija in Turčija kmalu o skupni proizvodnji S-400 in celo S-500?

by Urednik

TURČIJA KAŽE VELIKO ZANIMANJE ZA RUSKE SISTEME ZRAČNE OBRAMBE

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bi Ankara in Moskva lahko začeli pogovore o skupni proizvodnji raketnih sistemov zračne obrambe S-500, po ruski dobavi S-400 Turški vojski.

»Dogovor za raketne sisteme S-400 je zaključen. V skladu s pogodbo se bodo dobave začele julija ali morda celo prej. Rusija nam je ponudila zelo dobre pogoje. Potem bomo govorili tudi o S-500, vključno s skupno proizvodnjo, teh sistemov, pa tudi S-400,« je Erdogan povedal na srečanju z mladimi, ki ga je prenašal kanal NTV.

Turčija je v preteklosti že večkrat izrazila zanimanje za skupno proizvodnjo raketnih sistemov zračne obrambe S-400. To možnost je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitry Peskov že v aprilu zavrnil z besedami, da “ni in ne more biti govora” o skupni proizvodnji sistemov S-400 Rusije in Turčije. Vendar pa ob tem ni izključil možnosti, da bodo nekatere komponente turških S-400 proizvajali v Turčiji.

Erdogan je med drugim tudi dodal, da so ZDA že dobavile Turčiji 5 lovcev F-35. Turški predsednik je izrazil prepričanje, da bo Washington izpolnil vse svoje obveznosti do Ankare v okviru programa F-35.

Decembra 2017 sta Moskva in Ankara podpisali pogodbo za dobavo sistemov S-400. Nato in Združene države so od takrat izjemno kritizirale turško sodelovanje z Rusijo glede dobave S-400, kar je pomenilo varnostne pomisleke glede (ne)združljivosti S-400 ter Natovih sistemov zračne obrambe.

Washington je Ankari grozil s sankcijami ob  načrtovanem nakupu S-400 in večkrat zagrozil, da lahko odloži ali prekliče postopek prodaje letal F-35 Turčiji. Iz Turčije so na ameriške besede odvrnili, da je nakup teh obrambnih orožij njena suverena zadeva in da izključuje možnost njihove opustitve.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki