Estonija bo kupila šest ameriških lansirnih sistemov M142 HIMARS

by Urednik

ESTONSKA VOJSKA BO OKREPILA SVOJO OBOROŽITEV

Ameriško zunanje ministrstvo je sprejelo odločitev o odobritvi prodaje estonski vladi 6 večcevnih artilerijskih raketnih sistemov visoke mobilnosti M142 HIMARS in povezane opreme z ocenjenimi stroški okoli 500 milijonov USD, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Estonska vlada je zaprosila za nakup do šestih sistemov M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) in raketne izstrelke M30A2 (skupaj do 36), M31A2 (36), XM403 (36), XM404 (36) ter M57 (18).

Predlagana prodaja bo podprla zunanjo politiko in nacionalno varnost Združenih držav z izboljšanjem varnosti zaveznice Nata, ki je še naprej pomembna sila za politično stabilnost in gospodarski napredek v Evropi. Ta prodaja je skladna s pobudami ZDA, da ključnim zaveznikom v regiji zagotovijo sodobne sisteme, ki bodo izboljšali interoperabilnost z ameriškimi silami in povečali varnost v regiji. Estonija namerava z njimi posodobiti svoje oborožene sile in razširiti zmogljivosti za krepitev domače obrambe in odvračanje regionalnih groženj.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki