Estonija bo nabavila dodatnih 6 samovoznih havbic 9K 155 mm

by Urednik

DODATNE JUŽNOKOREJSKE HAVBICE K9 THUNDER ZA ESTONSKO VOJSKO

Poleg dogovora iz junija 2018 za nakup južnokorejskih 12 rabljenih samovoznih havbic Techwin K9 thunder 155 mm bo Estonija v skladu z odločbo države, sprejeto septembra, kupila še 6 topniških orožij iste vrste, piše estonski dnevnik Postimees.

Sredstva za pridobitev dodatnih havbic K9 thunder so bila nenadoma na voljo, ko je bilo v obrambnem proračunu sproščenih skoraj 20 milijonov EUR, kar je nastalo zaradi prihrankov, nabranih pri več obrambnih nakupih, pri katerih so bili stroški manjši od pričakovanih.

»Med drugim so ostala sredstva za dodatno topništvo zaradi nižjih stroškov za nakup mitraljezov in možnosti, da opravijo nekaj načrtovanih nakupov streliva in komunikacijske opreme s pomočjo ZDA,« je povzel izjavo estonskega obrambnega ministra Jurija Liuka dnevnik Postimees.

Vodja oddelka za obrambne naložbe v estonskem ministrstvu za obrambo Kusti Salma je v zvezi z nakupom dodatnih havbic K9  dejal, da bodo prihranki omogočili njegovemu narodu, da kupi več južnokorejskih artilerijskih sistemov veliko prej, kot je bilo načrtovano. »Odločitev za nakup samo 12 orožij leta 2018 je nastala zaradi pomanjkanja sredstev, stroški posla, vključno z usposabljanjem, vzdrževanjem in nadomestnimi deli, pa so znašali 46 milijonov EUR. Dodatnih šest samovoznih artilerijskih enot bi zdaj stalo še 20 milijonov EUR ,« je sporočil Salma.

Članek v dnevniku Postimees poudarja, da so se znatni prihranki v obrambnem proračunu nabrali maja, ko je bil podpisan sporazum v višini 22 milijonov EUR za nakup 16.000 modularnih jurišnih pušk – Modular Assault Rifle System (MARS) – proizvajalca Lewis Machine & Tool (LMT), družine Natovih jurišnih pušk v kalibru 5,56×45 mm z integriranimi brezžični števci streliva RuBee med letoma 2019 in 2021.

Dodatna pridobitev havbic pomeni, da naj bi do leta 2023  topniški bataljon (Suurtükiväepataljon) 1. pehotne brigade Estonske kopenske vojske (Maaväg – 1. Jalaväebrigaad) lahko v celoti prešel na orožja K9 in ne bo prisiljen nadaljevati z vzporedno uporabo dveh različne vrste orožja – sedanjih 24 vlečnih havbice FH70 155 mm, nabavljenih v Nemčije. Te bodo zelo verjetno dolgoročno končale v skladišču, ko bodo južnokorejske samovozne havbice K9 prišle v Estonijo.

Poleg omenjene vlečne artilerije trenutno Estonija razpolaga tudi s 122 vlečnimi havbicami H63 (D-30) 122 mm, nabavljenimi na Finskem leta 2019. Te zdaj služijo v 2. topniški bateriji (rezerva) 2. pehotne brigade (2. Jalaväebrigaad) iz Võruja. Tudi te naj bi počasi vzeli iz uporabe in v drugi polovici prihodnjega desetletja zamenjali z modernejšo artilerijo.

12 havbic K9, ki jih je Estonija že kupila, je starih od 10 do 12 let, v uporabi pa naj bi bile vsaj do leta 2050. Estonske obrambne sile so jih izbrale izmed skupaj skoraj 1.200 takšnih sistemov v oborožitvi vojske Republike Koreje. Pred pošiljanjem v Estonijo bodo servisirali v Južni Koreji preden jih bodo dobavili novi uporabnici – Estoniji, prvi dve orožji pa bosta predvidoma dostavljeni leta 2020. Pričakuje se, da bo Estonija do pomladi 2026 v celoti pripravljena za prevzem celotne palete vojnih nalog s svojimi novimi havbicami K9.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki