Estonija kupila 12 južnokorejskih samovoznih havbic K9 thunder 155 mm

by Urednik

HAVBICA K9 THUNDER ZELO USPEŠEN IZVOZNI ARTIKEL JUŽNE KOREJE

Estonija se je odločila za nakup samovoznih havbic K9 thunder 155 mm in z južnokorejskim podjetjem Hanwha Techwin že podpisala pogodbo za nakup 12 artilerijskih sistemov, so sporočili tiskovni predstavniki estonskega obrambnega ministrstva.

V skladu s tem sporazumom bo Južna Koreja dobavila Estoniji 12 samovoznih goseničnih havbic K9 thunder 155mm / kalibra 52 v vrednosti 46 milijonov evrov.

Postopek izbire najprimernejšega artilerijskega sistema za estonske razmere se je začel leta 2016. Med postopkom so strokovnjaki iz Estonske vojske, obrambnega ministrstva in Estonskega centra za obrambne naložbe (ECDI) ocenjevali različne oborožitvene sisteme, rezultati analize pa so pokazali, da je K9 thunder najsodobnejši samovozni artilerijski sistem z največjo bojno močjo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Estonci so ob tem zapisali tudi, da bo Estonska vojska v svojo oborožitev tako dobila sodobno artilerijsko orožje, ki je v izrednih razmerah zanesljivo in zelo mobilno. Havbica K9 thunder 155 mm bo dvignila obrambne zmožnosti Estonije na novo raven, uporabljali pa ga bodo lahko tako poklicni vojaki, kot tudi rezervisti.

Havbico K9 thunder so razvili leta 1998 za zamenjavo starejših K55, predstavlja pa eno od poglavitnih artilerijskih orožij Južnokorejske vojske. Samovozna havbica na cesti doseže hitrost do 67 km/h, njen 15 m top kalibra 155mm pa ima največji domet 40 km. Izstreli do 3 granate na minute. Bojno so jo prvikrat uporabili leta 2010, ko so z njo obstreljevali otok Yeonpyeong v bližini razmejitvene črte s Severno Korejo v Zahodnem morju.

Vsekakor je samovozna havbica K9 thunder eden od glavnih vojaških izvoznih produktov Južne Koreje. Samsung Techwinom oziroma Hanhwa Techwin bo za potrebe Južnokorejske vojske skupno izdelal približno 1.300 samovoznih havbic K9 thunder, Turčija bo po licenci izdelala 350 havbic T-155 firtina, med kupci pa so še Azerbajdžan (36), Indija (100), Finska (48), Norveška (24), Poljska (120 šasij za havbice AHS krab), zanje pa se zanima še Egipt ter nekatere druge države.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki